Dostałam PIT-11 za um.zlecenia opodatkowaną ryczałtem
-
aneta
Dostałam PIT-11 za um.zlecenia opodatkowaną ryczałtem
Dostałam PIT-11 za umowę zlecenia opodatkowaną ryczałtem (kwota <200 zł). Nie potrącono kosztów uzyskania przychodów, nie odliczono składek na ub.społeczne i zdrowotne, czyli wszystko ok. Tylko czy mam uwzględniać ten przychód w rozliczeniu rocznym, czy w ogóle mógł być wystawiony PIT-11? A może lepiej pominąć tego PITa w rozliczeniu?
-
Gość
Re: Dostałam PIT-11 za um.zlecenia opodatkowaną ryczałtem
Płatnicy przy tego typu umowach nie pomniejszają przychodu o pobrane składki na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne. Możesz odliczyć te składki na podstawie informacji od płatnika składek - druku ZUS RMUA lub innego oświadczenia o wysokości potrąconych składek.
-
mariuszd
Re: Dostałam PIT-11 za um.zlecenia opodatkowaną ryczałtem
Jeżeli umowa i wypłata opiewan na kwote do 200 zł. jest ona wówczas opodatkowana ryczałtem.
Przy takich wypłatach nie wystawia się PIT-11, a pobrany ryczałt rozlicza się na deklaracjach bezimiennych PIT-8AR do których nie wystawia się już PIT-11.
Od dochodów tych nie odlicza się składek na FUS i Ub. zdrowotne, a dochodów tych nie łączy się już z innymi dochodami rozliczanymi na PIT-36/37.
Zapłaconych składek od takich umów nie możemy odliczyć, choć nawet mamy inne dochody, gdyż podstawę obliczenia tych składek nie stanowią dochody opodatkowane na zasadach ogólnych.
Przy takich wypłatach nie wystawia się PIT-11, a pobrany ryczałt rozlicza się na deklaracjach bezimiennych PIT-8AR do których nie wystawia się już PIT-11.
Od dochodów tych nie odlicza się składek na FUS i Ub. zdrowotne, a dochodów tych nie łączy się już z innymi dochodami rozliczanymi na PIT-36/37.
Zapłaconych składek od takich umów nie możemy odliczyć, choć nawet mamy inne dochody, gdyż podstawę obliczenia tych składek nie stanowią dochody opodatkowane na zasadach ogólnych.