Dostałam PIT-11 za um.zlecenia opodatkowaną ryczałtem

aneta

Dostałam PIT-11 za um.zlecenia opodatkowaną ryczałtem

Post autor: aneta »

Dostałam PIT-11 za umowę zlecenia opodatkowaną ryczałtem (kwota <200 zł). Nie potrącono kosztów uzyskania przychodów, nie odliczono składek na ub.społeczne i zdrowotne, czyli wszystko ok. Tylko czy mam uwzględniać ten przychód w rozliczeniu rocznym, czy w ogóle mógł być wystawiony PIT-11? A może lepiej pominąć tego PITa w rozliczeniu?

Gość

Re: Dostałam PIT-11 za um.zlecenia opodatkowaną ryczałtem

Post autor: Gość »

Płatnicy przy tego typu umowach nie pomniejszają przychodu o pobrane składki na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne. Możesz odliczyć te składki na podstawie informacji od płatnika składek - druku ZUS RMUA lub innego oświadczenia o wysokości potrąconych składek.

mariuszd

Re: Dostałam PIT-11 za um.zlecenia opodatkowaną ryczałtem

Post autor: mariuszd »

Jeżeli umowa i wypłata opiewan na kwote do 200 zł. jest ona wówczas opodatkowana ryczałtem.
Przy takich wypłatach nie wystawia się PIT-11, a pobrany ryczałt rozlicza się na deklaracjach bezimiennych PIT-8AR do których nie wystawia się już PIT-11.
Od dochodów tych nie odlicza się składek na FUS i Ub. zdrowotne, a dochodów tych nie łączy się już z innymi dochodami rozliczanymi na PIT-36/37.
Zapłaconych składek od takich umów nie możemy odliczyć, choć nawet mamy inne dochody, gdyż podstawę obliczenia tych składek nie stanowią dochody opodatkowane na zasadach ogólnych.

Zablokowany