Czy program źle liczy?

KKuba

Re: Czy program źle liczy?

Post autor: KKuba »

Bardzo wszystkim dziękuję. Nabyłem przekonania i pewności, że za 2010 rok mam do odliczenia 2411,04 zł.

Gość

Post autor: Gość »

KKuba napisał(a) :
> Bardzo wszystkim dziękuję. Nabyłem przekonania i pewności, że za 2010 rok
> mam do odliczenia 2411,04 zł.

Witam
a ja nie rozumiem, bo jeśli w ustawie jest o OPŁACONEKJ składce, to wynika, że jeśli płacone są 10 każdego miesiąca, to odliczasz 7,75 ze składki za grudzień 2009 (którą zapłaciłeś 10 styczniz 2010) i 7,75 ze składek za styczeń 2010-listopad 2010 (zapłacone od 10 lutego 2010 do 10 drugnia 2010. Składkę za grudzień 2010 płaciłeś już w styczniu 2011). Czy ktoś może mi pokazać zapis prawny mówiący, że mogę odliczyć w pit rocznym składki za styczeń 2010-grudzień 2010 (płacone od 10 lutego 2010 do 10 stycznia 2011)? Czy mogę sobie o tym decydować - na zasadzie prowadzę ksiżąkę memoriałowo więc interesuje mnie przynależność składki a nie jej data opłacenia?

marbar

Post autor: marbar »

"Czy ktoś może mi pokazać zapis prawny mówiący, że mogę odliczyć w pit rocznym składki za styczeń 2010-grudzień 2010 (płacone od 10 lutego 2010 do 10 stycznia 2011)?"

Nie ma takiego przepisu
Są przepisy (wkleiłam wyżej art.26 dotyczący składek społecznych i 27b dotyczący zdrowotnych), które mówią o odliczeniu składek ZAPŁACONYCH w danym roku podatkowym
Bez znaczenia, którego okresu dotyczą
Choćby to były zaległości sprzed paru lat.

marbar

"Czy mogę sobie o tym decydować - na zasadzie prowadzę ksiżąkę memoriałowo więc interesuje mnie przynależność składki a nie jej data opłacenia?"

To akurat może dotyczyć jedynie księgowania w koszty składek za PRACOWNIKÓW, a nie za osobę prowadzącą dg.
Ale muszą być spełnione odpowiednie warunki (po zmianach od 1 stycznia 2009 - konkretnie art. art. 22 ust. 6ba i 6bb) .

Gość

marbar napisał(a) :
> "Czy mogę sobie o tym decydować - na zasadzie prowadzę ksiżąkę
> memoriałowo więc interesuje mnie przynależność składki a nie jej data
> opłacenia?"
>
> To akurat może dotyczyć jedynie księgowania w koszty składek za
> PRACOWNIKÓW, a nie za osobę prowadzącą dg.
> Ale muszą być spełnione odpowiednie warunki (po zmianach od 1 stycznia
> 2009 - konkretnie art. art. 22 ust. 6ba i 6bb) .

Czyli w przypadku pracodawcy kwota tutaj powyżej podawana jest BŁĘDNA!!!
Wg podanego przez Ciebie prawa właściciel firmy opłacający za siebie składkę zdrowotną może odliczyć za 2010 kwotę 2403,22 zł (193,10 zł +11* 200,92 zł). Inne kwoty za 2010 są błędnę niezależnie czy uzyskano je w US czy gdzie indziej.
Dzieki Jarząbek za podzielenie się wiedzą nt prawnych przepisów! W końcu wiem, co mam wpisać w PIT bez strachu, że urząd się przyczepi :-)

marbar

>
> Czyli w przypadku pracodawcy kwota tutaj powyżej podawana jest BŁĘDNA!!!
> Wg podanego przez Ciebie prawa właściciel firmy opłacający za siebie składkę
> zdrowotną może odliczyć za 2010 kwotę 2403,22 zł (193,10 zł +11* 200,92 zł).
---

Która kwota (podana wyżej) jest błędna?
O której mówisz?

Ogólnie przyjęte jest tak, że prowadzący dg opłaca składkę do 10-go dnia nastepnego miesiąca.
Większość trzyma się właśnie tego terminu, stąd informacja ogólna, że odliczeniu podlega kwota 2403,22.

Jednak zdarzają się przypadki (jak widać), że ktoś płaci do końca danego miesiąca (za miesiąc należny) - czyli za grudzień - 31 grudnia, za styczeń -31 stycznia itd itd.
Czyli wyjdzie INNA kwota.

Odliczeniu podlegają składki ZAPŁACONE w roku podatkowym
Nawet jesli np. w 2010 płaciłeś jakieś zaległości z lat poprzednich (mogło się zapomnieć np. za lipiec 2008) - odliczeniu za 2010 będzie podlegała także ta zaległa, opłacona w 2010.
Po prostu sumuje się wszystkie zapłacone w danym roku podatkowym (tym rozliczanym).

Oczywiście jeśli chodzi o zdrowotną - podlega ona obniżeniu do 7,75% poidstawy (a płacimy 9% podstawy).

Chcę, zebyś to dobrze zrozumiał

Janusz M.

Post autor: Janusz M. »

Aby nie popełnić błędu, to najlepiej obliczać na podstawie poleceń przelewu - tam jest data dokonania przelewu. :)
Należy też pamiętać o tym, że bank dokonuje przelewu "z poślizgiem", data stempla pocztowego uwzględniana jest wyłącznie przy wpłatach w Urzędach Pocztowych (ale nie poprzez Bank Pocztowy, bo tam też jest "poślizg".

marbar

"Aby nie popełnić błędu, to najlepiej obliczać na podstawie poleceń przelewu - tam jest data dokonania przelewu. :)"

dokładnie

"Należy też pamiętać o tym, że bank dokonuje przelewu "z poślizgiem", data stempla pocztowego uwzględniana jest wyłącznie przy wpłatach w Urzędach Pocztowych"

nie do końca.

Przy należnościach publicznoprawnych istotna jest data obciążenia rachunku bankowego dłużnika

ordynacja podatkowa
Art. 60. § 1. Za termin dokonania zapłaty podatku uważa się:

1) przy zapłacie gotówką - dzień wpłacenia kwoty podatku w kasie organu podatkowego lub na rachunek tego organu w banku, w placówce pocztowej, w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej albo dzień pobrania podatku przez płatnika lub inkasenta;

2) w obrocie bezgotówkowym - dzień obciążenia rachunku bankowego podatnika lub rachunku podatnika w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej na podstawie polecenia przelewu.

---

Gość

Właśnie jestem takim najczęstszym przypadkiem - płacącym około 10, więc stąd podana przeze mnie kwota.

Mówiąc o błędnej kwocie mam na myśli podaną w tym samym wątku kilka postów wyżej przez KKuba 2411,04 zł. Biorąc pod uwagę jego słowa, cytuję:
Skorzystałem z informacji w U.S i mi powiedziano. Odlicza się tyle ile się wpłaciło lub należy wpłacić za dany rok. Nie ma znaczenia, kiedy się wpłaciło. Można płacić w styczniu 2011 r za grudzień 2010 i odlicza się za grudzień 2010 rok itd

to niestety wnioskuję, że nie jest to zgodne z prawem i stąd podana kwota jest niewłaściwa - byłaby właściwa gdyby wpłata składki za dny miesiąc była w tym samym miesiącu.

Jeszcze raz dzięki Jarząbek za dzielenie się znajomością prawa!

Zablokowany