ulga internetowa - faktura elektroniczna

walek

ulga internetowa - faktura elektroniczna

Post autor: walek »

Witam. Obecnie otrzymujemy faktury drogą elektroniczną. Telefon i internet jest na teściową. Kobietka strasza dlatego ja placę przez internet, tylko w tytule nie wpisywałem jej nazwiska lecz numer klienta i numer faktury. Czy mogę jej w ten sposób zapłacone fakturki elektroniczne odliczyć ?

Wirus
Kontakt:

Re: ulga internetowa - faktura elektroniczna

Post autor: Wirus »

jeżeli na fakturach są jej dane osobowe to możesz odliczyć jej internet.

marbar

Post autor: marbar »

mam wątpliwości
Teściowa ma na siebie faktury za intenret a płaciłeś Ty, ze swojego konta?
hhhmmm...

ZN-II-1/415-10/06/WL, 2006.03.28, Drugi Urząd Skarbowy w Koszalinie

(..)
Ustawodawca wprowadzając wspomnianą ulgę, uzależnił więc skorzystanie z niej od spełnienia określonych warunków:

- wydatki powinny być poniesione przez podatnika i udokumentowane fakturą w rozumieniu przepisów ustawy o podatku od towarów i usług, wystawioną z widniejącym na niej imieniem i nazwiskiem podatnika
- wydatki powinny być poniesione w związku z użytkowaniem sieci internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika.

Ze stanu faktycznego przedstawionego w piśmie wynika, że podatnik dysponuje fakturami za użytkowanie sieci internet wystawionymi na własne imię i użytkuje sieć internet w lokalu będącym miejscem zamieszkania, jednakże podatnik nie poniósł wydatku na powyższy cel, gdyż wydatek na sieć internet został poniesiony przez przyszłego męża córki.

W związku z powyższym podatnik nie może skorzystać z odliczenia wydatków ponoszonych z tytułu użytkowania sieci internet.
(..)

Nie wiem jak inne USy do tego podchodzą

marbar

ustawa mówi wyraźnie:

Art. 26. 1. Podstawę obliczenia podatku, z zastrzeżeniem art. 29-30c oraz art. 30e, stanowi dochód ustalony zgodnie z art. 9, art. 24 ust. 1, 2, 3b-3e, 4, 4a-4e, ust. 6 lub art. 24b ust. 1 i 2, lub art. 25, po odliczeniu kwot:
6a) wydatków ponoszonych przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet, w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760 zł;

---

to PODATNIK odliczający ulgę, ma te wydatki PONOSIĆ

Lepiej byłoby płacić gotówką. Wówczas nie widać KTO wpłaca.

Gość

Post autor: Gość »

Serdecznie dziękuję.

Wirus
Kontakt:

myślę, że US nie jest aż takim tyranem. Przecież ustawa nie nakazuje mieć dowody wpłat na własne nazwisko a starsza osoba może poprosić syna, zięcia czy wnuczka aby jej zapłacił i dać mu pieniądze. On za to nie ma obowiązku dygac na poczte skoro może zapłacić przez internet. Starsze osoby raczej nie korzystaja z bankowości elektronicznej więc wiadomo, że mogą płacić na wiele różnych sposobów. Jeżeli powie w US, że dawała pieniądze zięciowi aby za nią zapłacił to nie powinno być z tym najmniejszego problemu bo to ona poniosła koszt.

marbar

No cóż
Każdy odpowiada za siebie. Ja tylko ostrzegam

Bartek

Post autor: Bartek »

Drogi Wirusie, a jak babcia lub zięć mają udowodnić przed US,że się rozliczali między sobą ???? Bo "na słowo" to w US raczej nie przejdzie. Z punktu widzenia US to zięć "sponsorował" babci Internet ze swoich dochodów.

Wirus
Kontakt:

Wszystko zależy od pracownika US - czy jest człowiekiem.

Babcia powie ze mu dawala. On to potwierdzi. Przecież te faktury nie zostały odliczone w jego zeznaniu tylko w jej więc wszystko się pokryje i nic nie zdubluje. Jest faktura i jest zapłata i to na dodatek przez osobę spowinowaconą a nie jakąś obcą z ulicy przy której już można prędzej się przyczepić.

Ja bym to odliczył ale każdy niech robi co uważa.

Bartek

Post autor: Bartek »

W US nie przejdzie "powie" to nie jest sąd gdzie się mówi. US wymaga PAPIERKA :)

Zablokowany