ulga internetowa - faktura elektroniczna
-
walek
ulga internetowa - faktura elektroniczna
Witam. Obecnie otrzymujemy faktury drogą elektroniczną. Telefon i internet jest na teściową. Kobietka strasza dlatego ja placę przez internet, tylko w tytule nie wpisywałem jej nazwiska lecz numer klienta i numer faktury. Czy mogę jej w ten sposób zapłacone fakturki elektroniczne odliczyć ?
Re: ulga internetowa - faktura elektroniczna
jeżeli na fakturach są jej dane osobowe to możesz odliczyć jej internet.
mam wątpliwości
Teściowa ma na siebie faktury za intenret a płaciłeś Ty, ze swojego konta?
hhhmmm...
ZN-II-1/415-10/06/WL, 2006.03.28, Drugi Urząd Skarbowy w Koszalinie
(..)
Ustawodawca wprowadzając wspomnianą ulgę, uzależnił więc skorzystanie z niej od spełnienia określonych warunków:
- wydatki powinny być poniesione przez podatnika i udokumentowane fakturą w rozumieniu przepisów ustawy o podatku od towarów i usług, wystawioną z widniejącym na niej imieniem i nazwiskiem podatnika
- wydatki powinny być poniesione w związku z użytkowaniem sieci internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika.
Ze stanu faktycznego przedstawionego w piśmie wynika, że podatnik dysponuje fakturami za użytkowanie sieci internet wystawionymi na własne imię i użytkuje sieć internet w lokalu będącym miejscem zamieszkania, jednakże podatnik nie poniósł wydatku na powyższy cel, gdyż wydatek na sieć internet został poniesiony przez przyszłego męża córki.
W związku z powyższym podatnik nie może skorzystać z odliczenia wydatków ponoszonych z tytułu użytkowania sieci internet.
(..)
Nie wiem jak inne USy do tego podchodzą
Teściowa ma na siebie faktury za intenret a płaciłeś Ty, ze swojego konta?
hhhmmm...
ZN-II-1/415-10/06/WL, 2006.03.28, Drugi Urząd Skarbowy w Koszalinie
(..)
Ustawodawca wprowadzając wspomnianą ulgę, uzależnił więc skorzystanie z niej od spełnienia określonych warunków:
- wydatki powinny być poniesione przez podatnika i udokumentowane fakturą w rozumieniu przepisów ustawy o podatku od towarów i usług, wystawioną z widniejącym na niej imieniem i nazwiskiem podatnika
- wydatki powinny być poniesione w związku z użytkowaniem sieci internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika.
Ze stanu faktycznego przedstawionego w piśmie wynika, że podatnik dysponuje fakturami za użytkowanie sieci internet wystawionymi na własne imię i użytkuje sieć internet w lokalu będącym miejscem zamieszkania, jednakże podatnik nie poniósł wydatku na powyższy cel, gdyż wydatek na sieć internet został poniesiony przez przyszłego męża córki.
W związku z powyższym podatnik nie może skorzystać z odliczenia wydatków ponoszonych z tytułu użytkowania sieci internet.
(..)
Nie wiem jak inne USy do tego podchodzą
ustawa mówi wyraźnie:
Art. 26. 1. Podstawę obliczenia podatku, z zastrzeżeniem art. 29-30c oraz art. 30e, stanowi dochód ustalony zgodnie z art. 9, art. 24 ust. 1, 2, 3b-3e, 4, 4a-4e, ust. 6 lub art. 24b ust. 1 i 2, lub art. 25, po odliczeniu kwot:
6a) wydatków ponoszonych przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet, w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760 zł;
---
to PODATNIK odliczający ulgę, ma te wydatki PONOSIĆ
Lepiej byłoby płacić gotówką. Wówczas nie widać KTO wpłaca.
Art. 26. 1. Podstawę obliczenia podatku, z zastrzeżeniem art. 29-30c oraz art. 30e, stanowi dochód ustalony zgodnie z art. 9, art. 24 ust. 1, 2, 3b-3e, 4, 4a-4e, ust. 6 lub art. 24b ust. 1 i 2, lub art. 25, po odliczeniu kwot:
6a) wydatków ponoszonych przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet, w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760 zł;
---
to PODATNIK odliczający ulgę, ma te wydatki PONOSIĆ
Lepiej byłoby płacić gotówką. Wówczas nie widać KTO wpłaca.
myślę, że US nie jest aż takim tyranem. Przecież ustawa nie nakazuje mieć dowody wpłat na własne nazwisko a starsza osoba może poprosić syna, zięcia czy wnuczka aby jej zapłacił i dać mu pieniądze. On za to nie ma obowiązku dygac na poczte skoro może zapłacić przez internet. Starsze osoby raczej nie korzystaja z bankowości elektronicznej więc wiadomo, że mogą płacić na wiele różnych sposobów. Jeżeli powie w US, że dawała pieniądze zięciowi aby za nią zapłacił to nie powinno być z tym najmniejszego problemu bo to ona poniosła koszt.
No cóż
Każdy odpowiada za siebie. Ja tylko ostrzegam
Każdy odpowiada za siebie. Ja tylko ostrzegam
Drogi Wirusie, a jak babcia lub zięć mają udowodnić przed US,że się rozliczali między sobą ???? Bo "na słowo" to w US raczej nie przejdzie. Z punktu widzenia US to zięć "sponsorował" babci Internet ze swoich dochodów.
Wszystko zależy od pracownika US - czy jest człowiekiem.
Babcia powie ze mu dawala. On to potwierdzi. Przecież te faktury nie zostały odliczone w jego zeznaniu tylko w jej więc wszystko się pokryje i nic nie zdubluje. Jest faktura i jest zapłata i to na dodatek przez osobę spowinowaconą a nie jakąś obcą z ulicy przy której już można prędzej się przyczepić.
Ja bym to odliczył ale każdy niech robi co uważa.
Babcia powie ze mu dawala. On to potwierdzi. Przecież te faktury nie zostały odliczone w jego zeznaniu tylko w jej więc wszystko się pokryje i nic nie zdubluje. Jest faktura i jest zapłata i to na dodatek przez osobę spowinowaconą a nie jakąś obcą z ulicy przy której już można prędzej się przyczepić.
Ja bym to odliczył ale każdy niech robi co uważa.
W US nie przejdzie "powie" to nie jest sąd gdzie się mówi. US wymaga PAPIERKA :)