ulga rehabilitacyjna
-
wiracz
Re: ulga rehabilitacyjna
Chciałem doszczegółowić sytuację:
Z tego co dowiedziałem sie w finansach to kwota jaka otrzymałem traktowana jest jako zapomoga losowa w prowadzonej przez nich dokumentacji nie ma nic na temat powiązania zasiłku z turnusem.
Do wniosku o pomoc finnsową z jaką zwróciłem się funduszu prewencyjngo PZU, oczywiście już po opłaceniu turnusu, poza opisaniem mojej sytuacji dołączyłwm fakturę za pobyt na turnusie. Zgodnie z podpisanym porozumieniem z PZU jest to jedyna forma, w jakiej można udokumentować poniesione wydatki.
Osobiście mam doświadczenie w kwestii chodzenia po US i wiem, że nic ciekawego tam się nie dowiem.
Z tego co dowiedziałem sie w finansach to kwota jaka otrzymałem traktowana jest jako zapomoga losowa w prowadzonej przez nich dokumentacji nie ma nic na temat powiązania zasiłku z turnusem.
Do wniosku o pomoc finnsową z jaką zwróciłem się funduszu prewencyjngo PZU, oczywiście już po opłaceniu turnusu, poza opisaniem mojej sytuacji dołączyłwm fakturę za pobyt na turnusie. Zgodnie z podpisanym porozumieniem z PZU jest to jedyna forma, w jakiej można udokumentować poniesione wydatki.
Osobiście mam doświadczenie w kwestii chodzenia po US i wiem, że nic ciekawego tam się nie dowiem.
wiracz napisał(a) :
> Chciałem doszczegółowić sytuację:
>
> Z tego co dowiedziałem sie w finansach to kwota jaka otrzymałem traktowana
> jest jako zapomoga losowa w prowadzonej przez nich dokumentacji nie ma nic
> na temat powiązania zasiłku z turnusem.
jeśli tak, jeśli to zupełnie niezwiązane z opłaceniem turnusu - to tę kwotę odpuść sobie (która to znich? ta 2280?)
> Do wniosku o pomoc finnsową z jaką zwróciłem się funduszu prewencyjngo PZU,
> oczywiście już po opłaceniu turnusu, poza opisaniem mojej sytuacji
> dołączyłwm fakturę za pobyt na turnusie. Zgodnie z podpisanym porozumieniem
> z PZU jest to jedyna forma, w jakiej można udokumentować poniesione
> wydatki.
Czyli to jednak zwrot części wydatków, które poniosłeś w ramach turnusu.
I tu tkwi diabeł.
Któa to z kwot? Ta opodatkowana?
> Osobiście mam doświadczenie w kwestii chodzenia po US i wiem, że nic
> ciekawego tam się nie dowiem.
Czasem można być mile zaskoczonym, naprawdę
> Chciałem doszczegółowić sytuację:
>
> Z tego co dowiedziałem sie w finansach to kwota jaka otrzymałem traktowana
> jest jako zapomoga losowa w prowadzonej przez nich dokumentacji nie ma nic
> na temat powiązania zasiłku z turnusem.
jeśli tak, jeśli to zupełnie niezwiązane z opłaceniem turnusu - to tę kwotę odpuść sobie (która to znich? ta 2280?)
> Do wniosku o pomoc finnsową z jaką zwróciłem się funduszu prewencyjngo PZU,
> oczywiście już po opłaceniu turnusu, poza opisaniem mojej sytuacji
> dołączyłwm fakturę za pobyt na turnusie. Zgodnie z podpisanym porozumieniem
> z PZU jest to jedyna forma, w jakiej można udokumentować poniesione
> wydatki.
I tu tkwi diabeł.
> Osobiście mam doświadczenie w kwestii chodzenia po US i wiem, że nic
> ciekawego tam się nie dowiem.
Czasem można być mile zaskoczonym, naprawdę
-
wiracz
marbar napisał:
I tu tkwi diabeł.
Myślę, że ta kwestia opisana jest dość czytelnie w pierwszym poście. Ja dostałem jedną kwotę, którą płatnik podzielił na dwie części. Kwotę 2280 nie wpisał mi do dochodu z uagi na zwolnienie z podatku, drugą 2320 zaliczył do dchodu.
We wniosku pisałem o pomoc finansową, dokumentują fakturami moją sytuację finansową (w tym wydatki jakie ponoszę z tytułu niepełnosprawności mojego dziecka).
A co z kwotą, która wliczona został mi do dochodu? Czy cociż ona nie owinna podlegać odliczeniu.
I tu tkwi diabeł.
Myślę, że ta kwestia opisana jest dość czytelnie w pierwszym poście. Ja dostałem jedną kwotę, którą płatnik podzielił na dwie części. Kwotę 2280 nie wpisał mi do dochodu z uagi na zwolnienie z podatku, drugą 2320 zaliczył do dchodu.
We wniosku pisałem o pomoc finansową, dokumentują fakturami moją sytuację finansową (w tym wydatki jakie ponoszę z tytułu niepełnosprawności mojego dziecka).
A co z kwotą, która wliczona został mi do dochodu? Czy cociż ona nie owinna podlegać odliczeniu.
2280 - zapomoga, zwolniona z opodatkowania, niezwiązana z dofinansowaniem
2320 - dofinansowanie do turnusu, opodatkowane w ciągu roku (płatnik pobrał zaliczkę na podatek)
4600 - Twój wydatek
minus 2320, które zostało dofinansowane
-------------
2280 do odliczenia w ramach ulgi
i teraz "czepię się" tego dofinansowania: gdybyś dostał i nie byłoby opodatkowane - nie odliczasz tego dofinansowania w ramach ulgi
Ale został pobrany podatek, więc....
Więc uważam, że możesz odliczyć całość wydatkowanej kwoty 4600
Nie mam pewności.
Czy ktoś może to potwierdzić?
2320 - dofinansowanie do turnusu, opodatkowane w ciągu roku (płatnik pobrał zaliczkę na podatek)
4600 - Twój wydatek
minus 2320, które zostało dofinansowane
-------------
2280 do odliczenia w ramach ulgi
i teraz "czepię się" tego dofinansowania: gdybyś dostał i nie byłoby opodatkowane - nie odliczasz tego dofinansowania w ramach ulgi
Ale został pobrany podatek, więc....
Więc uważam, że możesz odliczyć całość wydatkowanej kwoty 4600
Nie mam pewności.
Czy ktoś może to potwierdzić?
Dzwoniłam do KIP.
Wieści niestety nie są pomyślne.
Pani Doradca powołała się na ten art.26 ust.7b i słowa: (..) nie zostały zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie.
Dalej ustawodawca nie wyłącza tych, które zostały opodatkowane.
Więc odliczeniu nie podlega cała kwota dofinansowania - 2320
Mozesz odliczyć jedynie 2280
Wieści niestety nie są pomyślne.
Pani Doradca powołała się na ten art.26 ust.7b i słowa: (..) nie zostały zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie.
Dalej ustawodawca nie wyłącza tych, które zostały opodatkowane.
Więc odliczeniu nie podlega cała kwota dofinansowania - 2320
Mozesz odliczyć jedynie 2280
-
Gość
marbar napisał(a) :
> 2280 - zapomoga, zwolniona z opodatkowania, niezwiązana z dofinansowaniem
>
> 2320 - dofinansowanie do turnusu, opodatkowane w ciągu roku (płatnik pobrał
> zaliczkę na podatek)
>
>
> 4600 - Twój wydatek
> minus 2320, które zostało dofinansowane
> -------------
> 2280 do odliczenia w ramach ulgi
Jeszcze raz!!!!
Mój wydatek 4600 zł
Dofinansowanie 4182 zł (tyle przelano mi na konto)
Informacja jaką otrzymałem od pracodawcy:
do wysokości dochodu z tytułu dofinansowania dopisano mi kwotę 2320 zł, pozostałą część nie wpisano do dochodu, gdyż uznano iż ta kwota jest wolna od podatku.
Pozdrawiam
> 2280 - zapomoga, zwolniona z opodatkowania, niezwiązana z dofinansowaniem
>
> 2320 - dofinansowanie do turnusu, opodatkowane w ciągu roku (płatnik pobrał
> zaliczkę na podatek)
>
>
> 4600 - Twój wydatek
> minus 2320, które zostało dofinansowane
> -------------
> 2280 do odliczenia w ramach ulgi
Jeszcze raz!!!!
Mój wydatek 4600 zł
do wysokości dochodu z tytułu dofinansowania dopisano mi kwotę 2320 zł, pozostałą część nie wpisano do dochodu, gdyż uznano iż ta kwota jest wolna od podatku.
Pozdrawiam
-
Gość
>
> Jeszcze raz!!!!
>
Mój wydatek 4600 zł
pomoc od pracodawcy 4600 zł (kwota brutto) z czego do wysokości dochodu z tytułu dofinansowania dopisano mi kwotę 2320 zł, pozostałą część 2280 zł nie wpisano do dochodu, gdyż uznano iż ta kwota jest wolna od podatku.
Pozdrawiam
> Jeszcze raz!!!!
>
Mój wydatek 4600 zł
pomoc od pracodawcy 4600 zł (kwota brutto) z czego do wysokości dochodu z tytułu dofinansowania dopisano mi kwotę 2320 zł, pozostałą część 2280 zł nie wpisano do dochodu, gdyż uznano iż ta kwota jest wolna od podatku.
Pozdrawiam
Gość napisał(a) :
> >
> > Jeszcze raz!!!!
> >
Nie krzycz
Staram Ci się pomóc. Łącznie z telefonowaniem do KIP
"Mój wydatek 4600 zł"
Tak, tyle wydałeś z kieszeni. To Twój wydatek.
"Dofinansowanie 4182 zł (tyle przelano mi na konto)"
- nie
z firmy dostałeś 2280+2320. Od tego potrącono podatek. Nieważne, że na konto przelew był w wysokości 4182 (po potrąceniu podatku).
Firma de facto "dała Ci" 4600. Łącznie z podatkiem, który jedynie ZA CIEBIE (jako płatnik) przelała do US .
"2280 zł nie wpisano do dochodu, gdyż uznano iż ta kwota jest wolna od podatku."
Zapomogi do wysokości 2280 w roku podatkowym (na podst. art.21.1.26) zwolnione są z opodatkowania.
Ustawodawca enumeratywnie wymienił cztery przypadki, których wystąpienie umożliwia zwolnienie zapomogi od podatku. Jest to wystąpienie:
•indywidualnego zdarzenia losowego,
•klęski żywiołowej,
•długotrwałej choroby,
•śmierci
Sam mówiłeś, że zapomoga nie została powiązana z dofinansowaniem.
Tak?
"Z tego co dowiedziałem sie w finansach to kwota jaka otrzymałem traktowana jest jako zapomoga losowa w prowadzonej przez nich dokumentacji nie ma nic na temat powiązania zasiłku z turnusem"
Zatem nie traktujemy jej jako dofinansowania do turnusu.
==========
Z tego wszystkiego wynika, że:
1) poniosłeś wydatek 4600, z czego pracodawca dofinansował kwotę 2320 ( nie ma znaczenia, że zostało to opodatkowane, bo ustawodawca NIE ZASTRZEGŁ tego warunku w art.26 ust.7b "nie zostały zwrócone w jakiejkolwiek formie"".
Różnica (4600 - 2320) podlega odliczeniu w ramach ulgi.
----
Ja - więcej niczego Ci nie wymyślę (po konsultacji z KIP uważam, że to jest ok).
> >
> > Jeszcze raz!!!!
> >
Nie krzycz
Staram Ci się pomóc. Łącznie z telefonowaniem do KIP
"Mój wydatek 4600 zł"
Tak, tyle wydałeś z kieszeni. To Twój wydatek.
"Dofinansowanie 4182 zł (tyle przelano mi na konto)"
- nie
z firmy dostałeś 2280+2320. Od tego potrącono podatek. Nieważne, że na konto przelew był w wysokości 4182 (po potrąceniu podatku).
Firma de facto "dała Ci" 4600. Łącznie z podatkiem, który jedynie ZA CIEBIE (jako płatnik) przelała do US .
"2280 zł nie wpisano do dochodu, gdyż uznano iż ta kwota jest wolna od podatku."
Zapomogi do wysokości 2280 w roku podatkowym (na podst. art.21.1.26) zwolnione są z opodatkowania.
Ustawodawca enumeratywnie wymienił cztery przypadki, których wystąpienie umożliwia zwolnienie zapomogi od podatku. Jest to wystąpienie:
•indywidualnego zdarzenia losowego,
•klęski żywiołowej,
•długotrwałej choroby,
•śmierci
Sam mówiłeś, że zapomoga nie została powiązana z dofinansowaniem.
Tak?
"Z tego co dowiedziałem sie w finansach to kwota jaka otrzymałem traktowana jest jako zapomoga losowa w prowadzonej przez nich dokumentacji nie ma nic na temat powiązania zasiłku z turnusem"
Zatem nie traktujemy jej jako dofinansowania do turnusu.
==========
Z tego wszystkiego wynika, że:
1) poniosłeś wydatek 4600, z czego pracodawca dofinansował kwotę 2320 ( nie ma znaczenia, że zostało to opodatkowane, bo ustawodawca NIE ZASTRZEGŁ tego warunku w art.26 ust.7b "nie zostały zwrócone w jakiejkolwiek formie"".
Różnica (4600 - 2320) podlega odliczeniu w ramach ulgi.
----
Ja - więcej niczego Ci nie wymyślę (po konsultacji z KIP uważam, że to jest ok).
-
wiracz
Wielkie dzięki!
Zrobię tak jak napisałeś.
Szkoda tylko, że ten cały system nie jest trochę mniej skomplikowany.
Przecież większość podatników to prości ludzie.
Pozrawiam !!!!!
Zrobię tak jak napisałeś.
Szkoda tylko, że ten cały system nie jest trochę mniej skomplikowany.
Przecież większość podatników to prości ludzie.
Pozrawiam !!!!!