ulga rehabilitacyjna
-
wiracz
ulga rehabilitacyjna
W 2010 r. mój niepełnosprawny syn wraz z opiekunem (mają żoną) uczestniczył w turnusie rehabilitacyjnym. Łączny koszt pobytu uczestnika turnusu i jego opiekuna wyniósł 4600 zł (na taką kwotę opiewa wystawiona faktura VAT). Na powyższą okoliczność dostałem z mojego zakładu pracy dofinansowanie (fundusz prewencyjny PZU utworzony dla osób ubezpieczonych w ramach grupowego ubezpieczenia pracowniczego) w wysokości 4182 zł (kwota jaka wpłynęła na moje konto bankowe).
Pytanie?
Czy w mojej sytuacji jest możliwe dokonanie odpisu w ramach ulgi rehabilitacyjnej? Jeżeli tak to w jakiej kwocie?
Dodam, iż w Pit 11, kwota zasiłku jaką otrzymałem z zakładu pracy nie została wykazana jako odrębna pozycja. Z informacji przekazanej mi telefonicznie przez komórkę finansową wynika, iż do mojego przychodu, z tytułu wypłaconego mi zasiłku dopisana została kwota 2320 zł, a pozostała część tj. 2280 zł, cyt. "z uwagi, iż nie podlega opodatkowaniu nie została wliczona do przychodów".
Za wszelką pomoc dziękuję.
Pytanie?
Czy w mojej sytuacji jest możliwe dokonanie odpisu w ramach ulgi rehabilitacyjnej? Jeżeli tak to w jakiej kwocie?
Dodam, iż w Pit 11, kwota zasiłku jaką otrzymałem z zakładu pracy nie została wykazana jako odrębna pozycja. Z informacji przekazanej mi telefonicznie przez komórkę finansową wynika, iż do mojego przychodu, z tytułu wypłaconego mi zasiłku dopisana została kwota 2320 zł, a pozostała część tj. 2280 zł, cyt. "z uwagi, iż nie podlega opodatkowaniu nie została wliczona do przychodów".
Za wszelką pomoc dziękuję.
Re: ulga rehabilitacyjna
"kwota zasiłku jaką otrzymałem z zakładu pracy" - o jakim zasiłku piszesz ?
-
Czech
Wydatek 4600 został poniesiony - jeżeli faktura jest na Pana (lub żonę)i Pan ja zapłacił.
Reszta -zapomoga- działa się "obok",
i nie ma bezpośredniego związku z wydatkiem.To była tylko "pomoc" w trudnej sytuacji losowej - art.21.1.26 pdof - a nadwyżka została rozliczona.
Całe 4600 - do ulgi rehabilitacyjnej-jeżeli inne "ogólne" warunki do jej wykorzystania zostały spełnione
Reszta -zapomoga- działa się "obok",
i nie ma bezpośredniego związku z wydatkiem.To była tylko "pomoc" w trudnej sytuacji losowej - art.21.1.26 pdof - a nadwyżka została rozliczona.
Całe 4600 - do ulgi rehabilitacyjnej-jeżeli inne "ogólne" warunki do jej wykorzystania zostały spełnione
-
wiracz
Dziękuję bardzo.
Interpretacja przedstawiona przez Czecha chyba w pełni oddaje sytuję w jakiej się znalazłem.
Interpretacja przedstawiona przez Czecha chyba w pełni oddaje sytuję w jakiej się znalazłem.
Olaboga!
nie!!!
Przepisy mówią dalej
(art.26)
7b. Wydatki, o których mowa w ust. 7a, podlegają odliczeniu od dochodu, jeżeli nie zostały sfinansowane (dofinansowane) ze środków zakładowego funduszu rehabilitacji osób niepełnosprawnych, zakładowego funduszu aktywności, Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych lub ze środków Narodowego Funduszu Zdrowia, zakładowego funduszu świadczeń socjalnych albo nie zostały zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie. W przypadku gdy wydatki były częściowo sfinansowane (dofinansowane) z tych funduszy (środków), odliczeniu podlega różnica pomiędzy poniesionymi wydatkami a kwotą sfinansowaną (dofinansowaną) z tych funduszy (środków) lub zwróconą w jakiejkolwiek formie.
nie!!!
Przepisy mówią dalej
(art.26)
7b. Wydatki, o których mowa w ust. 7a, podlegają odliczeniu od dochodu, jeżeli nie zostały sfinansowane (dofinansowane) ze środków zakładowego funduszu rehabilitacji osób niepełnosprawnych, zakładowego funduszu aktywności, Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych lub ze środków Narodowego Funduszu Zdrowia, zakładowego funduszu świadczeń socjalnych albo nie zostały zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie. W przypadku gdy wydatki były częściowo sfinansowane (dofinansowane) z tych funduszy (środków), odliczeniu podlega różnica pomiędzy poniesionymi wydatkami a kwotą sfinansowaną (dofinansowaną) z tych funduszy (środków) lub zwróconą w jakiejkolwiek formie.
IMHO- dość skomplikowana sytuacja
Wydatkowałeś 4600 i tyle dostałeś zwrotu brutto - choć od części został pobrany podatek dochodowy.
Chyba.....nie mam pewności.....dlatego powtarzam "chyba" tę kwotę opodatkowaną (2320) odliczyłabym w ramach ulgi rehabilitacyjnej.
Wydatkowałeś 4600 i tyle dostałeś zwrotu brutto - choć od części został pobrany podatek dochodowy.
Chyba.....nie mam pewności.....dlatego powtarzam "chyba" tę kwotę opodatkowaną (2320) odliczyłabym w ramach ulgi rehabilitacyjnej.
-
Czech
faktycznie nie jest to proste , trzeba się zastanowić (sprawdzić) czy fundusz prewencyjny PZU utworzony dla osób ubezpieczonych w ramach grupowego ubezpieczenia pracowniczego podlega pod art.26.
Wydaje mi się , że pieniądze z ubezpieczenia PZU (analogia do OC) nie stanowią "przysporzenia majątkowego" czy tylko są "odszkodowaniem" wypłaconym przez ubezpieczyciela.
A wtedy - idąc za tokiem - nie byłyby zaliczone do "zwrotu kosztów".
Wydaje mi się , że pieniądze z ubezpieczenia PZU (analogia do OC) nie stanowią "przysporzenia majątkowego" czy tylko są "odszkodowaniem" wypłaconym przez ubezpieczyciela.
A wtedy - idąc za tokiem - nie byłyby zaliczone do "zwrotu kosztów".
Czech napisał(a) :
> faktycznie nie jest to proste , trzeba się zastanowić (sprawdzić) czy
> fundusz prewencyjny PZU utworzony dla osób ubezpieczonych w ramach
> grupowego ubezpieczenia pracowniczego podlega pod art.26.
> Wydaje mi się , że pieniądze z ubezpieczenia PZU (analogia do OC) nie
> stanowią "przysporzenia majątkowego" czy tylko są
> "odszkodowaniem" wypłaconym przez ubezpieczyciela.
> A wtedy - idąc za tokiem - nie byłyby zaliczone do "zwrotu
> kosztów".
zwróć uwagę na zapis " albo nie zostały zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie."
Tego bym się obawiała.
> faktycznie nie jest to proste , trzeba się zastanowić (sprawdzić) czy
> fundusz prewencyjny PZU utworzony dla osób ubezpieczonych w ramach
> grupowego ubezpieczenia pracowniczego podlega pod art.26.
> Wydaje mi się , że pieniądze z ubezpieczenia PZU (analogia do OC) nie
> stanowią "przysporzenia majątkowego" czy tylko są
> "odszkodowaniem" wypłaconym przez ubezpieczyciela.
> A wtedy - idąc za tokiem - nie byłyby zaliczone do "zwrotu
> kosztów".
zwróć uwagę na zapis " albo nie zostały zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie."
Tego bym się obawiała.
do US dzwonić - ryzykowne
Czasem można trafić na niekompetentną osobę.
Chyba, żeby kilka USów obdzwonić.
Może KIP?
Czasem można trafić na niekompetentną osobę.
Chyba, żeby kilka USów obdzwonić.
Może KIP?