Dzień dobry.
Pracowałem w Niemczech u niemieckiego przedsiębiorcy(na czas określony) i zgodnie z prawem moje składki ubezpieczeniowe zostały odesłane do Polski na konto ZUS.Druk (E-101 nowy A1) Posiadam z każdego miesiąca pobytu ile zostało zapłaconych składek przeze mnie i pracodawcę. Czy mogę te składki odliczyć w zeznaniu rocznymi podatek zapłacony za granicą? Jeśli tak to w jakiej rubryce.
Praca w Niemczech i składki na ubezpieczenie odsyłane do ZUS
-
Sylwester_27
-
Czech
Re: Praca w Niemczech i składki na ubezpieczenie odsyłane do ZUS
Niemcy są krajem w którym uzyskany dochód służy tylko do wyliczenia stopy procentowej - metoda progresywna -w związku z tym sam dochód jest niejako zwolniony od podatku.
Jest kilka warunków , które uniemożliwiają takowe odliczenie.
Cytując za przepisami ; "nie podlegają odliczeniu składki, których podstawę stanowi przychód (lub dochód) zwolniony z opodatkowania na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, których strona jest Polska" - można wnioskowac, że nie odliczy się składek jeżeli są potrącane w krajach korzystających z w/w umowy np: Niemcy, Francja, Anglia.
Jest kilka warunków , które uniemożliwiają takowe odliczenie.
Cytując za przepisami ; "nie podlegają odliczeniu składki, których podstawę stanowi przychód (lub dochód) zwolniony z opodatkowania na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, których strona jest Polska" - można wnioskowac, że nie odliczy się składek jeżeli są potrącane w krajach korzystających z w/w umowy np: Niemcy, Francja, Anglia.
Możesz odliczyć składki zapłacone do polskiego ZUSu, naliczone od uzyskanego w Niemczech dochodu ale z jednym ograniczeniem.
Za każdy dzień pobytu za granicą w związku z zatrudnieniem przysługuje kwota wolna od podatku w wysokości 30% diety.
Składki ZUS naliczone od kwoty diety nie mogą być odliczane.
Jeżeli byłeś oddelegowany do pracy w Niemczech przez polskiego pracodawcę to otrzymasz PIT-11 na którym będą (powinny być) wszystkie kwoty umożliwiające prawidłowe rozliczenie.
Za każdy dzień pobytu za granicą w związku z zatrudnieniem przysługuje kwota wolna od podatku w wysokości 30% diety.
Składki ZUS naliczone od kwoty diety nie mogą być odliczane.
Jeżeli byłeś oddelegowany do pracy w Niemczech przez polskiego pracodawcę to otrzymasz PIT-11 na którym będą (powinny być) wszystkie kwoty umożliwiające prawidłowe rozliczenie.
-
Czech
Tak- Pan Mirek opisał sytuacje gdy pracownik jest oddelegowany przez pracodawcę do pracy za granicą.
Moja wcześniejsza wypowiedź dotyczy wyjazdu na "własną rękę".
Moja wcześniejsza wypowiedź dotyczy wyjazdu na "własną rękę".
Myślę, że jest to bez znaczenia czy pracowało się w ramach delegacji czy na własną rękę. Tak rozumiem obowiązujące przepisy ale... może coś mi umknęło :)
-
Sylwester_27
Ja nie byłem delegowany od pracodawcy, więc na pit 11 nie ma nic o wyjeździe. Do Niemiec wyjechałem na urlopie bezpłatnym, ale że posiadam pole{gospodarstwo rolne 5ha}.Rolnik nie ma urlopu bezpłatnego?! :-) )w moimZUSie otrzymałem druk E101 i niby sam się delegowałem do pracy zagranicą. Co ciekawe w sąsiednim mieście ZUS wydaje w takim przypadku odmowę druku E101.