Praca w Niemczech i składki na ubezpieczenie odsyłane do ZUS

Sylwester_27

Praca w Niemczech i składki na ubezpieczenie odsyłane do ZUS

Post autor: Sylwester_27 »

Dzień dobry.
Pracowałem w Niemczech u niemieckiego przedsiębiorcy(na czas określony) i zgodnie z prawem moje składki ubezpieczeniowe zostały odesłane do Polski na konto ZUS.Druk (E-101 nowy A1) Posiadam z każdego miesiąca pobytu ile zostało zapłaconych składek przeze mnie i pracodawcę. Czy mogę te składki odliczyć w zeznaniu rocznymi podatek zapłacony za granicą? Jeśli tak to w jakiej rubryce.

Czech

Re: Praca w Niemczech i składki na ubezpieczenie odsyłane do ZUS

Post autor: Czech »

Niemcy są krajem w którym uzyskany dochód służy tylko do wyliczenia stopy procentowej - metoda progresywna -w związku z tym sam dochód jest niejako zwolniony od podatku.
Jest kilka warunków , które uniemożliwiają takowe odliczenie.
Cytując za przepisami ; "nie podlegają odliczeniu składki, których podstawę stanowi przychód (lub dochód) zwolniony z opodatkowania na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, których strona jest Polska" - można wnioskowac, że nie odliczy się składek jeżeli są potrącane w krajach korzystających z w/w umowy np: Niemcy, Francja, Anglia.

Mirek

Post autor: Mirek »

Możesz odliczyć składki zapłacone do polskiego ZUSu, naliczone od uzyskanego w Niemczech dochodu ale z jednym ograniczeniem.
Za każdy dzień pobytu za granicą w związku z zatrudnieniem przysługuje kwota wolna od podatku w wysokości 30% diety.
Składki ZUS naliczone od kwoty diety nie mogą być odliczane.
Jeżeli byłeś oddelegowany do pracy w Niemczech przez polskiego pracodawcę to otrzymasz PIT-11 na którym będą (powinny być) wszystkie kwoty umożliwiające prawidłowe rozliczenie.

Czech

Post autor: Czech »

Tak- Pan Mirek opisał sytuacje gdy pracownik jest oddelegowany przez pracodawcę do pracy za granicą.
Moja wcześniejsza wypowiedź dotyczy wyjazdu na "własną rękę".

Mirek

Post autor: Mirek »

Myślę, że jest to bez znaczenia czy pracowało się w ramach delegacji czy na własną rękę. Tak rozumiem obowiązujące przepisy ale... może coś mi umknęło :)

Sylwester_27

Post autor: Sylwester_27 »

Ja nie byłem delegowany od pracodawcy, więc na pit 11 nie ma nic o wyjeździe. Do Niemiec wyjechałem na urlopie bezpłatnym, ale że posiadam pole{gospodarstwo rolne 5ha}.Rolnik nie ma urlopu bezpłatnego?! :-) )w moimZUSie otrzymałem druk E101 i niby sam się delegowałem do pracy zagranicą. Co ciekawe w sąsiednim mieście ZUS wydaje w takim przypadku odmowę druku E101.

Zablokowany