Razem czy osobno?
Razem czy osobno?
Mój mąż w 2010 roku przez trzy miesiące miał działalność na zasadach ogólnych, po czym zrezygnował. Miał z tego tytułu stratę. Ja pracuję na umowę i mam dość sporo podatku. Czy możemy rozliczyć się razem? na jakim pit i gdzie mam te stratę wykazać?. Czy to będzie dla nas korzystne? Odliczam jeszcze ulgę na troje dzieci.
Re: Razem czy osobno?
Możecie rozliczać się razem na PIT-36 + załączniki PIT-O (dzieci) i PIT-B (działalność męża).
Tak, jest to dla Was korzystne. Skoro mąż nie miał innych dochodów to uzyskacie drugą kwotę wolną.
Tak, jest to dla Was korzystne. Skoro mąż nie miał innych dochodów to uzyskacie drugą kwotę wolną.
jeśli spełniacie warunki (wspólność majątkowa, małżeństwo pełny rok podatkowy) - możecie rozliczyć się wspólno, bo dg była na zasadach ogólnych.
Odnośnie rozliczenia straty:
art.9 ust.3. O wysokość straty ze źródła przychodów, poniesionej w roku podatkowym, można obniżyć dochód uzyskany z tego źródła w najbliższych kolejno po sobie następujących pięciu latach podatkowych, z tym że wysokość obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50% kwoty tej straty
Zwróć uwagę na słowa: "z tego źródła" - czyli stratę można rozliczyć z działalności gospodarczej.
Poczytaj:
http://www.podatki.egospodarka.pl/27866 ... ,65,1.html
Odnośnie rozliczenia straty:
art.9 ust.3. O wysokość straty ze źródła przychodów, poniesionej w roku podatkowym, można obniżyć dochód uzyskany z tego źródła w najbliższych kolejno po sobie następujących pięciu latach podatkowych, z tym że wysokość obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50% kwoty tej straty
Zwróć uwagę na słowa: "z tego źródła" - czyli stratę można rozliczyć z działalności gospodarczej.
Poczytaj:
http://www.podatki.egospodarka.pl/27866 ... ,65,1.html
"Tak, jest to dla Was korzystne. Skoro mąż nie miał innych dochodów to uzyskacie drugą kwotę wolną."
"Odliczam jeszcze ulgę na troje dzieci"
Oby podatku starczyło
:)
"Odliczam jeszcze ulgę na troje dzieci"
Oby podatku starczyło
:)