Razem czy osobno?

MariolaD

Razem czy osobno?

Post autor: MariolaD »

Mój mąż w 2010 roku przez trzy miesiące miał działalność na zasadach ogólnych, po czym zrezygnował. Miał z tego tytułu stratę. Ja pracuję na umowę i mam dość sporo podatku. Czy możemy rozliczyć się razem? na jakim pit i gdzie mam te stratę wykazać?. Czy to będzie dla nas korzystne? Odliczam jeszcze ulgę na troje dzieci.

Malpka

Re: Razem czy osobno?

Post autor: Malpka »

Możecie rozliczać się razem na PIT-36 + załączniki PIT-O (dzieci) i PIT-B (działalność męża).
Tak, jest to dla Was korzystne. Skoro mąż nie miał innych dochodów to uzyskacie drugą kwotę wolną.

marbar

Post autor: marbar »

jeśli spełniacie warunki (wspólność majątkowa, małżeństwo pełny rok podatkowy) - możecie rozliczyć się wspólno, bo dg była na zasadach ogólnych.

Odnośnie rozliczenia straty:

art.9 ust.3. O wysokość straty ze źródła przychodów, poniesionej w roku podatkowym, można obniżyć dochód uzyskany z tego źródła w najbliższych kolejno po sobie następujących pięciu latach podatkowych, z tym że wysokość obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50% kwoty tej straty

Zwróć uwagę na słowa: "z tego źródła" - czyli stratę można rozliczyć z działalności gospodarczej.

Poczytaj:

http://www.podatki.egospodarka.pl/27866 ... ,65,1.html

marbar

Post autor: marbar »

"Tak, jest to dla Was korzystne. Skoro mąż nie miał innych dochodów to uzyskacie drugą kwotę wolną."

"Odliczam jeszcze ulgę na troje dzieci"

Oby podatku starczyło
:)

Zablokowany