zibi

ulga na osobę niepełnosprawną 2 grupy

zibi

Post autor: ulga na osobę niepełnosprawną 2 grupy »

mam pytanie, słyszałem o uldze za korzystanie ze swojego samochodu i paliwa przez osobę niepełnosporawną 2 grupy- wartośc ok 400 zł,czy to znaczy, że posiadane przeze mnie rachunki za paliwo- o co dokładnie chodzi??????proszę o pomoc ;-)
pozdr

Arkady_1

Re: zibi

Post autor: Arkady_1 »

Gość

Post autor: Gość »

dzięki, ale nadal nie do końca wiem- poprostu usłyszałem dziś o uldze ok 400zł za korzystanie ze swojego samochodu ,czy kotś o tym śłyszał???????????????????????????

Gość

nie jest to "ulga na samochód" ale ulga zryczałtowana w wysokości 2280 jako rekomepnsata za dojazdy na niezbędne zabiegi rehabilitacyjno lecznicze osoby z całkowitą niezdolnością do pracy. 18% z 2280 daje rzeczone 410,4 realnego zwrotu. Ulgi nie trzeba dokumentowac fakturami, nalezy jednak uprawdopodobnić, ze na owe zabiegi i do lekarzy sie jeździ, zaswiadczenie trzeba miec na wypadek kontroli z US, na dołacza sie go do zeznania.

Gość

czyli wpisuję w pit o ta kwotę 2280zł a przy wyliczeniach dalszych te 410 zł będzie nadpłaty z tej ulgi??;-)dziękuję za pomoc

Arkady_1

Gość napisał(a) :
> czyli wpisuję w pit o ta kwotę 2280zł a przy wyliczeniach dalszych te 410
> zł będzie nadpłaty z tej ulgi??;-)dziękuję za pomoc

Zasadniczo, to wpisujesz kwotę wydatków faktycznie poniesionych, ale nie więcej niż 2280zł.

Gość

ok;-) ale skoro nie ma rachunków itd- to skąd wiadomo ile tak naprawdę można wpisać??

Arkady_1

Gość napisał(a) :
> ok;-) ale skoro nie ma rachunków itd- to skąd wiadomo ile tak naprawdę
> można wpisać??

I to jest właśnie to, czym się będzie martwił podatnik wezwany do kontroli...
Było już parę wątków na tym forum, dotyczących tego problemu.

Na przykład tu:

http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=739

Zablokowany