Witam serdecznie. Korzystam z Internetu zapewnionego przez osobę posiadającą małą firmę dostarczającą tejże usługi. Problem polega na tym, że owa osoba odmawia wystawienia faktury VAT za usługę, gdyż jak mówi nie dotyczy jej podatek VAT.
a) Czy jest możliwe że jakakolwiek firma jest zwolniona z podatku VAT?
b) Czy w tej sytuacji można jakkolwiek uzyskać zwrot podatku za Internet?
To dla mnie ważne, nie wiem czy mojemu dostawcy Internetu zwyczajnie nie chce się wystawić faktury, czy faktycznie ma do tego prawo.
Zwrot podatku za Internet
Re: Zwrot podatku za Internet
ad a) oczywiście, że jest wiele firm które nie są podatnikami VAT - takie firmy nie mogą wystawiać FAKTUR, ale za to maja obowiązek wystawić RACHUNEK jeżeli klient tego zażąda.
ad b) zwrot za użytkowanie internetu otrzymuje się od 2011 na podstawie dokumentów zawierających dane użytkownika - to nie musi być faktura , wystarczy dowód zapłaty albo zwykły rachunek.
ad b) zwrot za użytkowanie internetu otrzymuje się od 2011 na podstawie dokumentów zawierających dane użytkownika - to nie musi być faktura , wystarczy dowód zapłaty albo zwykły rachunek.
-
Souwaylier
Re: Zwrot podatku za Internet
Jest mi bardzo miło że mam możliwość otrzymania zwrotu podatku za Internet. Dziękuję za szybką, profesjonalną i bardzo pomocną odpowiedź.