witam mam pytanie
jeżeli w picie 11 mam inne miejsce zamieszkania niż adres firmy to moge podwyższyc KUP mimo iż pracodawca zaznaczył kwadracik 1 z jednego stosunku pracy.
a jeżeli pracodawca tej firmy ma kilka sklepów i ja pracuje w sklepie w mojej miejscowosci to moge podwyzszyc koszty czy nie?? w koncu w picie nie ma miejscowosci w której pracuje takiej samej w której mieszkam.
i drugie pytanie co do drugiego pitu dla szwagierki.
jezeli pracodawca potrącał jej z wypłaty na dojazd autobusem i dostała razem z pitem faktóre z biletów to ile maksymalnie moge odliczyć?? bo po sumowaniu wszystkich miesiąców razem jest 3450zł. Moge to wpisać jako koszty uzyskania przychodów czy nie??
Serdecznie dziękuje za pomoc
zna się ktoś na pitach i potrafi mi odpowiedzieć??
Re: zna się ktoś na pitach i potrafi mi odpowiedzieć??
Podwyższone koszty przysługują, jeżeli pracownik faktycznie dojeżdża do pracy do innej miejscowości. Adres na PIT-11 jest bez znaczenia dla wysokości kosztów.
Znane mi interpretacje US wykluczają możliwość zastosowania w zeznaniu rocznym kosztów faktycznie poniesionych na dojazdy do pracy, jeżeli są udokumentowane jedynie fakturą VAT. Konieczne jest posiadanie imiennych biletów okresowych.
Znane mi interpretacje US wykluczają możliwość zastosowania w zeznaniu rocznym kosztów faktycznie poniesionych na dojazdy do pracy, jeżeli są udokumentowane jedynie fakturą VAT. Konieczne jest posiadanie imiennych biletów okresowych.