jak rozliczyć rente
-
agnieszka
jak rozliczyć rente
Mam pytanie jak mam rozliczyć jeżeli otrzymywalam wynagrodzenie za prace i z tego się rozliczyłąm a teraz dostalam z krusu pit 11A za rente która niesłsznie otrzymywałam 2 miesiące i muszę ja zwrócic. na rozliczeniu jest za cały rok z czego kwotę 500 już oddalam. W krusie powiedzieli mi że te 500 zł mam odliczyć i rozliczyć na picie O a jak mam to zrobić w jakich rubrykach to wypełnić
Re: jak rozliczyć rente
Podobny temat, dotyczący zwrotu renty:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=846
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=846
agnieszka napisał(a) :
> W krusie powiedzieli mi że te
> 500 zł mam odliczyć i rozliczyć na picie O a jak mam to zrobić w jakich
> rubrykach to wypełnić
PIT/O poz.19 (podatnik) albo 20 (małżonek). Do zeznania program przeniesie automatycznie.
Zakładając, że oddałaś te 500zł w 2009r, bo jeśli w 2010, to odliczysz rozliczając 2010r.
> W krusie powiedzieli mi że te
> 500 zł mam odliczyć i rozliczyć na picie O a jak mam to zrobić w jakich
> rubrykach to wypełnić
PIT/O poz.19 (podatnik) albo 20 (małżonek). Do zeznania program przeniesie automatycznie.
Zakładając, że oddałaś te 500zł w 2009r, bo jeśli w 2010, to odliczysz rozliczając 2010r.
-
agnieszka
ok czyli teraz mam normalnie rozliczyć się z tej renty tak jak mam na picie 11A nic nie odliczając a na drugi rok to odliczyć te 500 zł. a pobrana zaliczka mam napisać kwotę która jest tam napisana
Jeśli zwróciłaś tę rentę dopiero w 2010 roku, to tak. Odliczysz ją rozliczajac dochody za 2010 rok.
-
agniszka
sorki pomyłka to jednak oddane było w 2009. czyli muszę odliczyć w tym roku czyli tą kwotę 500 zł wpisuję do pozycji 19 pit O .a czy muszę coś jeszcze zmieniać np te 500 zł odjąć od pozycji przychód czy to przepisuje normalnie do pitu 37
Jeżeli cała otrzymana renta wdnieje na PIT-11A, to przepisujesz do zeznania tak, jak Ci przysłali.
Kwotę, którą zwróciłaś w 2009r (500zł) wykazujesz w PIT/O poz.19.
Do zeznania rocznego zostanie automatycznie przeniesiona kwota z PIT/O poz.28 (podsumowanie wszystkich wykazanych w PIT/O odliczeń od dochodu w tym poz.19) - np. do PIT-37 poz.99.
W zeznaniu (PIT-37) już nic nie odejmujesz.
Kwotę, którą zwróciłaś w 2009r (500zł) wykazujesz w PIT/O poz.19.
Do zeznania rocznego zostanie automatycznie przeniesiona kwota z PIT/O poz.28 (podsumowanie wszystkich wykazanych w PIT/O odliczeń od dochodu w tym poz.19) - np. do PIT-37 poz.99.
W zeznaniu (PIT-37) już nic nie odejmujesz.
-
agnieszka
mam jeszcze jedno pytanie jak sie w pisuje kwote zaliczki z renty ta która widnieje na picie na pierwszej stronie czy ta kwotę która jest po drugiej stronie w rubryce rownież zaliczka w ostatniej pozycji
Jeśli to PIT-11A, to z poz.34
jeśli to PIT-40A, to z poz.45
zgodnie z opisem na końcu drugiej strony formularza.
jeśli to PIT-40A, to z poz.45
zgodnie z opisem na końcu drugiej strony formularza.