Korekta Pit-37 za 2010 rok
Korekta Pit-37 za 2010 rok
Witam
W zeszłym roku rozliczyłam się wspólnie z mężem na Pit-37, mąż dostał obecnie korektę Pit-11 za rok 2011 z informacją iż pit został skorygowany o wartość pakietów medycznych. Rozumiem że muszę złożyć korektę zeznania ale zastanawiam się nad pismem wyjaśniającym czy oboje piszemy pisma czy wystarczy że mąż napisze iż zakład skorygował Pit-11 o wartość pakietów medycznych.
Pozdrawiam
W zeszłym roku rozliczyłam się wspólnie z mężem na Pit-37, mąż dostał obecnie korektę Pit-11 za rok 2011 z informacją iż pit został skorygowany o wartość pakietów medycznych. Rozumiem że muszę złożyć korektę zeznania ale zastanawiam się nad pismem wyjaśniającym czy oboje piszemy pisma czy wystarczy że mąż napisze iż zakład skorygował Pit-11 o wartość pakietów medycznych.
Pozdrawiam
Re: Korekta Pit-37 za 2010 rok
wg mnie możecie napisać jedno pismo i oboje je podpisać
"...mąż dostał obecnie korektę Pit-11 za rok 2011 ..."
Czy to czasem nie pomyłka i chodzi o korektę PIT-11 za 2010 rok?.
Czy to czasem nie pomyłka i chodzi o korektę PIT-11 za 2010 rok?.
Tak to pomyłka chodzi oczywiście o pit-11 za 2010 rok.
Korektę można przesłać elektronicznie. Przy wysyłce jest okno na wyjaśnienie korekty. Nie trzeba więc składać w formie papierowej.
Witam
Chciałabym żeby ktoś przeczytał uzasadnienie korekty naszego zeznania czy jest poprawnie napisane.
Składam korektę Pit-37 za 2010 rok gdyż otrzymałem informację i nowy Pit-11 za 2010 rok od pracodawcy który został skorygowany o wartość pakietów medycznych na podstawie uchwały NSA z 24 października 2011r.
Po uwzględnieniu nowych skorygowanych składek kwota nadpłaty podatku wzrosła
z pierwotnej kwoty 1213 zł do 1217 zł. W związku z tym wraz z korektą zeznania składam
wniosek o stwierdzenie nadpłaty i jej zwrot.
Załączniki:
1. Ksero informacji od pracodawcy
Chciałabym żeby ktoś przeczytał uzasadnienie korekty naszego zeznania czy jest poprawnie napisane.
Składam korektę Pit-37 za 2010 rok gdyż otrzymałem informację i nowy Pit-11 za 2010 rok od pracodawcy który został skorygowany o wartość pakietów medycznych na podstawie uchwały NSA z 24 października 2011r.
z pierwotnej kwoty 1213 zł do 1217 zł. W związku z tym wraz z korektą zeznania składam
wniosek o stwierdzenie nadpłaty i jej zwrot.
Załączniki:
1. Ksero informacji od pracodawcy
[quote="ania.lop"]Witam
z pierwotnej kwoty 1213 zł do 1217 zł.[/quote]
Moim zdaniem tyle wystarczy - w tym wypadku nie trzeba składać ksera PIT-11 - pracodawca ma obowiązek dostarczyć go do US.
Druga sprawa - wniosek o stwierdzenie nadpłaty składa się wtedy gdy zapłaciło się za dużo podatku.
z pierwotnej kwoty 1213 zł do 1217 zł.[/quote]
Moim zdaniem tyle wystarczy - w tym wypadku nie trzeba składać ksera PIT-11 - pracodawca ma obowiązek dostarczyć go do US.
Druga sprawa - wniosek o stwierdzenie nadpłaty składa się wtedy gdy zapłaciło się za dużo podatku.
Tak jak napisał Czech. Krótko i węzłowato:) Żadnych załączników i można wysłać elektronicznie. Będzie szybciej.
Dzięki za pomoc.