witam,
w jaki sposob mam sie rozliczyc posiadajac 2 pity 11??
Bylem zatrudniony do konca listopada 2011 w firmie, potem mialem status bezrobotnego i pobieralem pieniadze za grudzien 2011 kwote 426,40 zł. i zaliczka pobraniowa platniak 30 zł
W jaki sposob teraz w programie mam sie rozliczyc?
Mam to sumowac wszystko?? czy jak??
bede wdzieczny krok po kroku w konkretnym programie jak mam to zrobic. :)
rozliczenie z dwoch pitow 11?
Re: rozliczenie z dwoch pitow 11?
To za grudzień to zasiłek dla bezrobotnych,tak ?
Dane z PIT-11 z pracy wpisujesz w pierwszy wiersz PIT-37 (jeśli to była umowa o pracę, a jak zlecenie lub o dzieło to w wiersz 3 "Działalność wykonywana osobiście..")
Dane z zasiłku w ostatni wiersz czyli "inne źródła".
Składki na ub. zdrowotne z obu pitów sumujesz.
Dane z PIT-11 z pracy wpisujesz w pierwszy wiersz PIT-37 (jeśli to była umowa o pracę, a jak zlecenie lub o dzieło to w wiersz 3 "Działalność wykonywana osobiście..")
Dane z zasiłku w ostatni wiersz czyli "inne źródła".
Składki na ub. zdrowotne z obu pitów sumujesz.
Bartek napisał(a) :
>
>
> Składki na ub. zdrowotne z obu pitów sumujesz.
Dodam tylko, że w programie jest fajna funkcja sumowania różnych kwot, które mają znaleźć się w jednym "okienku" i nie trzeba liczyć ręcznie.
Zaznaczając pole, w które chcemy wpisać sumę kilku kwot klikamy na znak sumatora (w górnym pasku obok numeru pola jakie zaznaczyliśmy pierwszy przycisk po prawej z symbolem "sumy") po czym otwiera nam się fajna tabelka, w którą wpisujemy kwoty z pitów mające nam zliczyć do danego pola.
Oj, jak to ułatwia liczenie danych z kilku czy nawet kilkunastu PIT-ów :)
P.S.
Dodam jeszcze, że taką tabelkę sumującą dane można sobie wydrukować, a do każdej z sumowanych kwot można dodać opis np. z jakiego PIT-a czy z którego zakładu pracy są te dane.
>
>
> Składki na ub. zdrowotne z obu pitów sumujesz.
Dodam tylko, że w programie jest fajna funkcja sumowania różnych kwot, które mają znaleźć się w jednym "okienku" i nie trzeba liczyć ręcznie.
Zaznaczając pole, w które chcemy wpisać sumę kilku kwot klikamy na znak sumatora (w górnym pasku obok numeru pola jakie zaznaczyliśmy pierwszy przycisk po prawej z symbolem "sumy") po czym otwiera nam się fajna tabelka, w którą wpisujemy kwoty z pitów mające nam zliczyć do danego pola.
Oj, jak to ułatwia liczenie danych z kilku czy nawet kilkunastu PIT-ów :)
P.S.
Dodam jeszcze, że taką tabelkę sumującą dane można sobie wydrukować, a do każdej z sumowanych kwot można dodać opis np. z jakiego PIT-a czy z którego zakładu pracy są te dane.
Nawet nie trzeba klikać w sumator. Jeśli nie chce się robić opisów do poszczególnych kwot to wystarczy wpisać w pole np 2+2 i przejść do następnego a program sam wstawi 4,mało tego zapamięta,że pierwotnie było tam 2+2 i jak wejdziemy w edycje tego pola to będziemy mieć 2+2 :)
Bartek napisał(a) :
> Nawet nie trzeba klikać w sumator.
No patrz, tego nie wiedziałem i faktycznie działa :)
> Nawet nie trzeba klikać w sumator.
No patrz, tego nie wiedziałem i faktycznie działa :)