Zmiana danych na NIP 3

Jacek12b

Zmiana danych na NIP 3

Post autor: Jacek12b »

Witam Wszystkich.
Mam pytanie do bardziej zaznajomionych z pitami
Zmieniliśmy z żoną dowody osobiste ,czy do US składam aktualizacje na NIP-3
czy się coś w tym temacie zmieniło bo słyszałem o ZAP-3 tylko tam nie ma takich rubryk.

Mirek

Re: Zmiana danych na NIP 3

Post autor: Mirek »

Jeżeli nie prowadzicie działalności gospodarczej i nie jesteście zarejestrowanymi podatnikami VAT nie musicie informować US o nowych dowodach osobistych.

Jacek12b

Post autor: Jacek12b »

Dziękuje za szybką odpowiedź.

ptomson

Post autor: ptomson »

Jeszcze do tego tematu: mam rozumieć, że druki NIP3 wyszły z użycia? Pod koniec ubiegłego roku zmieniałem dowód i składałem NIP3 do US. W tym roku (2012) syn wyrobił dowód po raz pierwszy, wcześniej miał nadany numer NIP z uwagi na przyznane stypendia. Nie zmieniał miejsca zamieszkania i nie ma jeszcze swojego konta. Po długiej rozmowie w US powiedziano mi, że ma wypełnić ZAP3, ale tam przecież nie ma adnotacji o dowodzie osobistym. Syn nie prowadzi i nie ma zarejestrowanej działalności i nie jest płatnikiem VAT. Chyba wprowadzono mnie w błąd.

Bartek

Post autor: Bartek »

Przy zmianie dowodu (jak i np nazwiska) nie trzeba składać ZAP-3 (bo i nie ma gdzie te informacji zamieścić). ZAP-3 składamy tylko jak chcemy grzebać przy nr konta lub adresie zamieszkania.

mikolaj86krot

Post autor: mikolaj86krot »

Zwracam sie z zapytaniem dotyczącym NIP-3 i ZAP-3...
Po slubie, kory odbył sie w czerwcu 2011 roku malzonka zmienila nazwisko.
Niestety nie zlozyla wtedy NIP-3 do US.
Od 1 stycznia 2012 roku nie ma potrzeby składania ZAP_3 w przy padku zmiany nazwiska.
Jednak czy jesli nazwisko zostało zmienilo jeszcze w 2011 roku to nalezy zlozyc NIP-3 do US wraz z pismem "czynny żal"?

borówka

Post autor: borówka »

Mam pytanie co do zap-3. Czy jeśli małżonkowie rozliczają się osobno, a chcą aby pieniądze wpłynęły na ich wspólne konto, to każdy z nich musi wypełnić zap-3?

mikolaj86krot

Post autor: mikolaj86krot »

czy ktos jest w stanie odpowiedziec na moje powyzsze pytanie?

Zablokowany