pit 40 od pracodawcy a renta rodzinna

JANUSZ123

pit 40 od pracodawcy a renta rodzinna

Post autor: JANUSZ123 »

składając pit 37 zaznaczam jako złożenie zeznania, kwotę zaliczki przenoszę z uzględnieniem różnicy nadpłata lub kwotą do zapłaty, czy dobrze to robię

marbar

Re: pit 40 od pracodawcy a renta rodzinna

Post autor: marbar »

IMHO: skoro zakład pracy wysłał za Ciebie PIT 40, a Ty chcesz/ musisz coś doliczyc lub odliczyć, musisz złozyć ów PIT 37, to uważam, że należy zaznaczyć kwadracik "korekta zeznania"
Oczywiście napisac króciutkie wyjasnienie.

Ps. dlaczego występowałeś do zakładu pracy o wystawienie PIT 40?
Takie oświadczenie składa się każdego roku do 10 stycznia.

Art. 37. 1. Jeżeli podatnik, od którego zaliczki miesięczne pobierają płatnicy określeni w art. 31, art. 33 lub art. 35 ust. 1 pkt 1, 2, 4 i 7, złoży płatnikowi przed dniem 10 stycznia roku następującego po roku podatkowym oświadczenie sporządzone według ustalonego wzoru, które traktuje się na równi z zeznaniem, że:
1) poza dochodami uzyskanymi od płatnika nie uzyskał innych dochodów, z wyjątkiem dochodów określonych w art. 30-30c oraz art. 30e,

2) nie korzysta z odliczeń, z zastrzeżeniem ust. 1a pkt 2-4,

3) nie korzysta z możliwości opodatkowania dochodów na zasadach określonych w art. 6 ust. 2 lub 4,

4) (uchylony)

5) nie ma obowiązku doliczenia kwot uprzednio odliczonych, z zastrzeżeniem ust. 1a pkt 5
- płatnik jest obowiązany sporządzić, według ustalonego wzoru, roczne obliczenie podatku, na zasadach określonych w art. 27, od dochodu uzyskanego przez podatnika w roku podatkowym.

Iwona

Post autor: Iwona »

Na pit 37 zaznaczasz "złożenie formularza" i przenosisz kwotę zaliczki pomniejszoną o kwotę z poz. 84 pitu40 (jesli wynika nadpłata) lub powiększoną o kwote z poz 83 (jeśli wynikła niedopłata.

marbar

PIT 40 od pracodawcy jest zeznaniem rocznym podatnika (jedynie wypełniany przez pracodawcę)
Jako, że nie można złożyć dwóch ZEZNAŃ rocznych, dotyczących tych samych dochodów, każdej poprawki należy dokonać na korekcie zeznania.

Miałam w ubiegłym roku taki przypadek:
złożywszy małżeński PIT 37, a następnie otrzymawszy do rozliczenia dodatkow PIT 8C (który wymaga złożenia PIT 36 przez podatnika) mój USmówi tak:

Należy złożyć korektę zeznania rocznego (PITu 37) - czyli złożyć PIT 36 z kwadracikiem korekty.
I napisać pisemko wyjaśniające przyczynę korekty.
Nic nie zerować
Nie anulować.
Korygujemy zeznanie, a nie dany druk.

Dlatego przychylam się ku korekcie jednak....
Bez zbytniego uporu, bo co mi tam....

Iwona

Post autor: Iwona »

Nie ma przeszkody by mimo pitu 40 rozliczyć się samodzielnie na 37 albo 36 jako "złożenie zeznania" .Trzeba tylko wpisać właściwą zaliczkę. Tyle mój US.

marbar

To, że USY mówią różnymi głosami, to znamy.
Twój Iwonko, jednak okazał się bardziej liberalny i dobrze.

Czekaj, znalazłam coś ciekawego....
Faktycznie mówią tu, by nie korygować, ale anulować.
Zobaczcie, wcale to nie takie "łatwe, miłe i przyjemne", gdy PIT 40 złozy pracodawca.
Mozna stracić prawo do ulgi prorodzinnej na przykład.

http://www.pit.pl/korekta-zeznania/index.php

ooo i kara za ewentualną nieterminowość w określonym przypadku... no, no no... Ciekawe. Dobrze wiedzieć.

Zablokowany