zawiesziona działalność
zawiesziona działalność
zawiesiłam działalność od 1 stycznia 2012 r sprzedałam samochód firmy 15 stycznia 2012 r wiem ,że będę się rozliczać w 2013 r, z działalności ,ale czy w lutym 2012 muszę zapłacić zaliczkę od dochodu ze sprzedaży samochodu? czy za rok ,
Re: zawiesziona działalność
jeżeli nie wznowisz działalności w 2012 - podatek dochodowy dopiero za rok (w rozl rocznym)
jeżeli dodatkowo jesteś VATowcem i od sprzedaży wyszedł podaek należny - to VAT trzeba rozliczyć "na bieżąco" + deklaracja VAT-7 za I/2012 - płatne do 25 lutego
jeżeli dodatkowo jesteś VATowcem i od sprzedaży wyszedł podaek należny - to VAT trzeba rozliczyć "na bieżąco" + deklaracja VAT-7 za I/2012 - płatne do 25 lutego
a ja nie jestem taka pewna...
Dochodem z działalności gospodarczej jest m.in. dochody z odpłatnego zbycia składnika środków trwałych firmy (art.14 ust.2 pkt 1a)
Pewnie musiałeś wystawić fakturę.
Trzeba ją zaksięgować w przychodach (może coś w kosztach? niezamortyzowaną część tego pojazdu?), odprowadzić podatek rozliczając ten m-c.
Dochodem z działalności gospodarczej jest m.in. dochody z odpłatnego zbycia składnika środków trwałych firmy (art.14 ust.2 pkt 1a)
Pewnie musiałeś wystawić fakturę.
Trzeba ją zaksięgować w przychodach (może coś w kosztach? niezamortyzowaną część tego pojazdu?), odprowadzić podatek rozliczając ten m-c.
Jestem tego pewien.
Nie jestem Vat-owcem ,rozliczam na zasadach ogólnych ,czyli zaliczkę mam zapłacić do 20 lutego? bo już mam wątpliwości.,dziękuję za pomoc
nie - sprzedaż samochodu wykażesz dopiero w przyszłym roku w rozliczeniu rocznym, chyba że w trakcie roku wznowisz działalność - to wtedy rozliczasz na bieżąco.
Jeżeli np.: wznowisz działalność w lipcu - to do 20 sierpnia.
Jeżeli np.: wznowisz działalność w lipcu - to do 20 sierpnia.
Czech napisał(a) :
> Jestem tego pewien.
ok, przyjmuję
:)))
> Jestem tego pewien.
ok, przyjmuję
:)))