rozliczenie dochodów z zagranicy

owczasty

rozliczenie dochodów z zagranicy

Post autor: owczasty »

mój problem wygląda następująco:
od stycznia do marca był wypłacany zasiłek stażowy z urzędu pracy i za ten okres mam pit-11
natomiast w kwietniu wyjechałem do UK gdzie pracowałem do końca listopada i dochód za ten okres muszę przeliczyć na złotówki i tutaj zaczynają się problemy. Nie posiadam niestety 2 payslipów. I nie znam kwoty brutto z tych payslipów ani zapłaconego podatku w UK. Jedynie co mam to wpływ netto na konto w banku.
Czy do przeliczania na Zł w moim przypadku potrzebuje kwoty brutto czy netto bo już się pogubiłem.
Jeśli dobrze się orientuje to muszę zastosować metodę wyłączenia z progresją.

Czech

Re: rozliczenie dochodów z zagranicy

Post autor: Czech »

Potrzebne są kwoty brutto. Zazwyczaj kwoty na Payslipach są naliczane narastająco więc można z nich wyliczyć brakujące kwitki.
Metoda progresji - tak.

adam88

Rozliczenie dochodu z niemiec a renta w Polsce

Post autor: adam88 »

Jak rozliczyc taki układ

Czech

Post autor: Czech »

PIT 36+ZG
Trzeba zliczyć wszystkie payslipy - razem ze "wszystkim" - gross pay -czyli jakby BRUTTO
od tego odejmujemy 30% z diety za każdy dzień pobytu w Anglii (czyli30%x32 funty), przeliczamy na złotówki (wg śr.kursu NBP na dzień poprzedzający każdą wypłatę), następnie odliczamy koszty KUP - np.; 111,25 za każdy miesiąc pracy- mamy wyliczony dochód.
Tak wyliczony dochód umieszczamy w poz.8 Z\G a dochody uzyskane w Polsce na PIT-36

Jeżeli w Polsce nie uzyskano żadnych dochodów to nie trzeba się rozliczać.

owczasty

Post autor: owczasty »

to mam niezły problem bo brakuje mi właśnie ostatnich payslipów więc nie mam jak wyliczyć tych brakujących payslipów. Ponieważ moi współlokatorzy nie byli zbyt mili mam marne szanse żeby odzyskać te brakujące payslipy. Nie wiem co teraz zrobię w takiej sytuacji.

Zablokowany