Chore dziecko
Chore dziecko
Witam
Czy przy składaniu zeznania (PIT-37) załącznik pit/0 jest możliwość podania iż dziecko urodziło się chore (wada serca) w celu pozyskania większych środków ?
Generalnie chodzi o to czy jest możliwość podania iż dziecko jest chore ażeby dali więcej kasy ?
Dziękuję pozdrawiam
Czy przy składaniu zeznania (PIT-37) załącznik pit/0 jest możliwość podania iż dziecko urodziło się chore (wada serca) w celu pozyskania większych środków ?
Generalnie chodzi o to czy jest możliwość podania iż dziecko jest chore ażeby dali więcej kasy ?
Dziękuję pozdrawiam
Re: Chore dziecko
Nie ma takiej możliwości.
Nikt nie da "większej kasy".
Nikt nie da "większej kasy".
"Generalnie chodzi o to czy jest możliwość podania iż dziecko jest chore ażeby dali więcej kasy ?"
Jeśli dziecko jest niepełnosprawne można wystąpić o zasiłek pielęgnacyjny
Jeśli dziecko jest niepełnosprawne można wystąpić o zasiłek pielęgnacyjny
marbar napisał(a) :
> "Generalnie chodzi o to czy jest możliwość podania iż dziecko jest
> chore ażeby dali więcej kasy ?"
>
> Jeśli dziecko jest niepełnosprawne można wystąpić o zasiłek pielęgnacyjny
...............................................
Ale nie w PIT-37 :)
Pytanie nie ma nic wspólnego z podatkami.
> "Generalnie chodzi o to czy jest możliwość podania iż dziecko jest
> chore ażeby dali więcej kasy ?"
>
> Jeśli dziecko jest niepełnosprawne można wystąpić o zasiłek pielęgnacyjny
...............................................
Ale nie w PIT-37 :)
Pytanie nie ma nic wspólnego z podatkami.
wiem Janusz, wiem
Ale chciał "żeby dali więcej kasy"
"na żądanie raz można";-);-0
Ale chciał "żeby dali więcej kasy"
"na żądanie raz można";-);-0
zasiłek pielęgnacyjny pobieramy chodziło mi czy jest możliwość zgłoszenia faktu przy rozliczeniu
i przy okazji poruszenia tematu zasiłku pielęgnacyjnego
czy dostaniemy coś w stylu (PIT 11) czy trzeba się z tego rozliczyć
Pozdrawiam
czy dostaniemy coś w stylu (PIT 11) czy trzeba się z tego rozliczyć
Pozdrawiam
Nie dostanie Pan żadnego PITu gdyż ten zasiłek jest zwolniony z podatku i nie trzeba go wykazywać w rozliczeniu rocznym.
Nie podaje się nigdzie faktu o pobieraniu zasiłku, ale można odliczyć ulgę na wychowanie dziecka i to bez względu na jego wiek - służy do tego załącznik PIT/O, który "dopinamy" do właściwego PIT-a np.: do PIT-37 - dla osób nieprowadzących działalności gospodarczej.
Nie podaje się nigdzie faktu o pobieraniu zasiłku, ale można odliczyć ulgę na wychowanie dziecka i to bez względu na jego wiek - służy do tego załącznik PIT/O, który "dopinamy" do właściwego PIT-a np.: do PIT-37 - dla osób nieprowadzących działalności gospodarczej.
Tak o PIT/0 wiem i jest w tym roku przeze mnie uwzględniony
jeszcze jedno pytanko względu na to iż synek wymaga "lepszej" opieki małżonka nie zdecydowała się podjąć pracy otrzymujemy zasiłek opiekuńczy ok 500zł z tego co pamiętam pani w opiece mówiła iż z tego są odprowadzane podatki czyli jak rozumiem można oczekiwać czegoś w stylu PIT 11 czy dobrze myślę ?
Pozdrawiam
jeszcze jedno pytanko względu na to iż synek wymaga "lepszej" opieki małżonka nie zdecydowała się podjąć pracy otrzymujemy zasiłek opiekuńczy ok 500zł z tego co pamiętam pani w opiece mówiła iż z tego są odprowadzane podatki czyli jak rozumiem można oczekiwać czegoś w stylu PIT 11 czy dobrze myślę ?
Pozdrawiam
Tak- za zasiłek opiekuńczy powinien z ZUSu przyjść PIT 11 - i wtedy trzeba sporządzić do niego PIT-37