Dywidendy
Re: Dywidendy
Kwotę podatku w wysokości 19% otrzymanej dywidendy obliczasz sam i wpisujesz na PIT-36 w poz. 197/198, natomiast kwotę podatku pobranego za granicą po przeliczeniu na złote wpisujesz w poz.199/200.
Kwota podana w poz.199/200 nie może być wyższa od kwoty w poz.197/198.
Kwota podana w poz.199/200 nie może być wyższa od kwoty w poz.197/198.
Dzięki dzwoniłam do urzędu skarbowego i poinformowano mnie ,że jest to udział z zyskach i mam to wpisać na PIT 38 a zaklad przcy musi mnie rozliczyć na PIT 40 .W tej sytuacji nie wiem co mam robic
Na PIT-38 rozlicza się przede wszystkim zbycie udziałów, akcji itp.
Dywidendy i innych przychody z tytułu udziału w zyskach osób prawnych opodatkowane są zgodnie z art.30a. ust.1 pkt 4 ustawy o pdof. 19% podatkiem ryczałtowym.
Jeżeli ktoś rozlicza dochody ze sprzedaży akcji na PIT-38 i jednocześnie uzyskał dochód z dywidendy to oczywiście, że podatek od dywidendy może rozliczyć na PIT-38 ale w części E, jest to odpowiednik części K na PIT-36.
Dywidendy i innych przychody z tytułu udziału w zyskach osób prawnych opodatkowane są zgodnie z art.30a. ust.1 pkt 4 ustawy o pdof. 19% podatkiem ryczałtowym.
Jeżeli ktoś rozlicza dochody ze sprzedaży akcji na PIT-38 i jednocześnie uzyskał dochód z dywidendy to oczywiście, że podatek od dywidendy może rozliczyć na PIT-38 ale w części E, jest to odpowiednik części K na PIT-36.
Dzięki. Jeżeli mam dywidenty z akcji to czy zaklad może mnie rozliczyc na PIT 40 ,czy muszę rozliczyć się sama na PIT-36. tzn ,że w częsci D wpisuję wynagrodznie ze stosunku pracy a w częsci K mam wpisać kwotę podatku.
Dochodów z pracy i dywidendy nie łączy się ze sobą. Nie ma możliwości wykazania podatku z zagranicznej dywidendy na PIT-40 ani PIT-37.
Powinnaś się rozliczyć na PIT-36 z dochodów z pracy rozliczając w części K podatek od dywidendy.
Powinnaś się rozliczyć na PIT-36 z dochodów z pracy rozliczając w części K podatek od dywidendy.