Kwota przychodów za ubiegły rok

mastergreg1

Kwota przychodów za ubiegły rok

Post autor: mastergreg1 »

Witam
W ubiegły roku wysyłałem PIT-28, PIT-37 i PIT-38 na moje nazwisko. Teraz chcę wysłac PIT-28 elektronicznie i mam pytanie: Jaką kwotę przychodów z zeszłorocznego zeznania mam wpisać - tę z PIT-28, PIT-37 a może PIT-38

M.K.

Re: Kwota przychodów za ubiegły rok

Post autor: M.K. »

Według moich danych dla systemu e-deklaracje nie ma znaczenia, z którego zeszłorocznego zeznania podatnika będzie pochodziła kwota.

korczulas

Post autor: korczulas »

Czy ktos sie orientuje jak system zareaguje przy walidacji kwoty przychodu za rok 2010 w przypadku gdy zmienila mi sie wlasciwosc US w porownaniu do zeszlego roku? Zeznanie za rok 2010 zlozylem do innego US niz ten, do ktorego skladam zeznanie za rok 2011 (wiec obecny US nie zna tej kwoty).

Pytam, bo na razie otrzymuje status 412 "Weryfikacja negatywna – niezgodność danych informacyjnych (np. niezgodność NIP, numeru PESEL, daty urodzenia, nazwiska, pierwszego imienia z danymi w zeznaniu)". Nie wiem czy powodem jest wlasnie to czy tez po prostu na razie nic nie dziala w e-deklaracjach..

M.K.

Na razie e-deklaracje nie działają.

System e-deklaracje rozpoznaje podatnika po numerze nip, pesel, nazwisku, imieniu i do tego weryfikuje czy ktoś się nie podszył po kwocie przychodu z poprzedniego roku.

Urzędu nie sprawdza.

korczulas

M.K. napisał(a) :
(...)
>
> Urzędu nie sprawdza.

Aha, dziekuje.
Jako ze NIPow, nazwisk, imion nie zmienialem, to jestem juz spokojny :)

Pitowiec

Post autor: Pitowiec »

Piszesz: "Jako ze NIPow, nazwisk, imion nie zmienialem, to jestem juz spokojny". Proponuję zerknąć do broszurki PIT lub do wątku "NIP-3", aby sprawdzić czy masz posługiwać się identyfikatorem podatkowym NIP czy numerem PESEL w rozliczeniu za 2011 rok - w tym zakresie sporo zmieniło się.

korczulas

Zerknalem i poczytalem. Ale nie wierze :) nie wierze, ze podatnik ktory ma nadany NIP i w poprzednich latach uzywal NIP w zeznaniach teraz bedzie MUSIAL przejsc na PESEL. Po prostu wydaje mi sie to dziwne aby bylo to obligo. Owszem, dobrowolnie tak. Ale nie przymusowo! Zobaczymy w praktyce.

Poki co przy probie przeslania zmienionego zeznania (PESEL zamiast NIP) rowniez otrzymuje blad 412, wiec raczej pewne jest, ze wynika to z prac nad struktura PESEL/NIP po stronie e-deklaracji. Pozostaje czekac...

Meniu29

Post autor: Meniu29 »

Czy kwotę przychodów podaję się z 2010 r. czy z 2009 r. Bo czytałem na e-deklaracje, że podaję się przychód sprzed 2 lat. To jaka jest prawda ?

M.K.

Kwotę z deklaracji za 2010 rok, czyli uzyskanej 2 lata temu.

Meniu29

Post autor: Meniu29 »

Ale na stronie e-deklaracje piszą takie coś: W danych autoryzujących do podpisania zeznania deklaracji / wniosku podatnik obowiązany jest w polu „Kwota przychodu” wykazać kwotę (sumę) przychodów wynikających z dowolnego zeznania lub rozliczenia rocznego za rok 2009.
A w programie jak próbowałem wysłać to każe podać przychód za 2010 r. To w programie jest dobrze i przyjmie poprawnie ? Może na stronie e-deklaracje nie zmienili na 2010 r. :P

Zablokowany