Wysyłka elektroniczna - Informacja
-
Wysyłka elektroniczna - Informacja
W związku z problemem wysłania dokumentu PIT-28 zadzwoniłem do PT e-Deklaracji. Uzyskałem informację, że wysyłka elektroniczna na bramkę M.F będzie możliwa najwcześniej w przyszłym tygodniu lecz nie wiadomo czy na początku czy pod koniec.
Re: Wysyłka elektroniczna - Informacja
A czy dotyczy to wersji bez podpisu??
Bo z podpisem też nie przyjmuje- status 401
Opis statusu: Weryfikacja negatywna – dokument niezgodny ze schematem xsd [Wartość wersji formularza jest nieprawidłowa]
Bo z podpisem też nie przyjmuje- status 401
Opis statusu: Weryfikacja negatywna – dokument niezgodny ze schematem xsd [Wartość wersji formularza jest nieprawidłowa]
Jest oficjalna informacja:
http://www.e-deklaracje.gov.pl/index.php?page=start
Wobec tego nie mam co się tak spieszyć z wdrażaniem wysyłki :)
http://www.e-deklaracje.gov.pl/index.php?page=start
Wobec tego nie mam co się tak spieszyć z wdrażaniem wysyłki :)
Czyli znowu urzędnicy nas "dy..ją" jak chcą. Czy oni kiedyś w końcu zaczną odpowiadać za swoje winy.
Jakby posiłkując się taką informacją ze strony MF można by było nie płacić podatków - na zasadzie, że my płatnicy byliśmy gotowi, a wy nie - to pewnie wszystko było by zapięte na ostatni guzik już 20 grudnia.
Jakby posiłkując się taką informacją ze strony MF można by było nie płacić podatków - na zasadzie, że my płatnicy byliśmy gotowi, a wy nie - to pewnie wszystko było by zapięte na ostatni guzik już 20 grudnia.
Dostałem taką odpowiedź z Ministerstwa:
Witam,
Zgodnie z informacją zamieszczoną na stronie www.e-deklaracje.gov.pl, deklaracje zgodne z opublikowanymi strukturami będzie można przesyłać do systemu e-Deklaracje między innymi z wykorzystaniem interaktywnych formularzy oraz przy użyciu aplikacji e-Deklaracje Desktop, po ich udostępnieniu. O terminie udostępnienia zostaną Państwo powiadomieni w odrębnym komunikacie.
Pozdrawiam,
Sylwia Niedziałkowska - Michalak
Pomoc techniczna systemu e-Deklaracje
Ministerstwo Finansów
tel.: +48 22 694 49 74
Witam,
Zgodnie z informacją zamieszczoną na stronie www.e-deklaracje.gov.pl, deklaracje zgodne z opublikowanymi strukturami będzie można przesyłać do systemu e-Deklaracje między innymi z wykorzystaniem interaktywnych formularzy oraz przy użyciu aplikacji e-Deklaracje Desktop, po ich udostępnieniu. O terminie udostępnienia zostaną Państwo powiadomieni w odrębnym komunikacie.
Pozdrawiam,
Sylwia Niedziałkowska - Michalak
Pomoc techniczna systemu e-Deklaracje
Ministerstwo Finansów
tel.: +48 22 694 49 74
Na platformie ePUAP (epuap.gov.pl) mozna zlozyc skarge na Ministerstwo Finansow. Moze niewiele to da jednostkowo, ale gdyby takich skarg naplynelo wiecej (kilka tysiecy), to moze cos byc sie ruszylo? Hmm a moze wrecz odwrotnie - rzuca sie w obsluge skarg i juz wcale nie beda miec czasu na aktualizacje e-deklaracji :)
Tak sobie myślę, że informatycy w e-deklaracjach niewiele mogą. To ustawodawca narzuca zbyt krótkie terminy na dostosowanie systemu do zmian.
Ustawodawca (Sejm) uchwalil tylko projekt ustawy przygotowany przez.... no wlasnie! Przez Ministerstwo Finansow! Tak wiec Ministerstwo jako pierwsze znalo zalozenia dot. zmian w PIT, bo przeciez samo je przygotowalo.
A to tak. Tylko bronię informatyków ;-)
KOMPLETNIE nie mam nic do informatyków z MF.
Zawiodła organizacja pracy i planowanie, a to przecież domena nie informatyków, tylko szyszkowników, podszyszkowników, nadszyszkowników i innych szkodników z Ministerstwa :)
Zawiodła organizacja pracy i planowanie, a to przecież domena nie informatyków, tylko szyszkowników, podszyszkowników, nadszyszkowników i innych szkodników z Ministerstwa :)