Czy działa wysłąnie do e-deklaracje i jak to robić? Za mało
Czy działa wysłąnie do e-deklaracje i jak to robić? Za mało
Jest jakiś bałagan informacyjny.
MF pisze: Stwierdzono przypadki, w których komercyjne oprogramowanie błędnie przekazuje zeznania do systemu testowego Ministerstwa Finansów. W tych przypadkach otrzymane Urzędowe Potwierdzenie Odbioru (UPO) z systemu testowego nie oznacza przyjęcia zeznania do urzędu i nie jest traktowane przez organy podatkowe jako przyjęcie dokumentu do rozliczenia.""
Czyli tak jakby było UPO z systemu testowego a na Forum autor chyba pisał że nie ma UPO z systemu testowego.
Mam pytanie:
Co mam zrobić żeby mieć pewność że moja deklaracja dotarła?
Co ustawić w programie i jak sprawdzić na stronie e-deklaracje?
I czy MF w razie błędu jakiegoś może kwestionować wysłane przez siebie UPO?
MF pisze: Stwierdzono przypadki, w których komercyjne oprogramowanie błędnie przekazuje zeznania do systemu testowego Ministerstwa Finansów. W tych przypadkach otrzymane Urzędowe Potwierdzenie Odbioru (UPO) z systemu testowego nie oznacza przyjęcia zeznania do urzędu i nie jest traktowane przez organy podatkowe jako przyjęcie dokumentu do rozliczenia.""
Czyli tak jakby było UPO z systemu testowego a na Forum autor chyba pisał że nie ma UPO z systemu testowego.
Mam pytanie:
Co mam zrobić żeby mieć pewność że moja deklaracja dotarła?
Co ustawić w programie i jak sprawdzić na stronie e-deklaracje?
I czy MF w razie błędu jakiegoś może kwestionować wysłane przez siebie UPO?
Re: Czy działa wysłąnie do e-deklaracje i jak to robić? Za mało
Aby sprawdzić czy dotarło zeznanie najlepiej wydrukować UPO ze strony e-deklaracji.
UPO nie da się wydrukować jeśli identyfikator danych pochodzi z systemu testowego. Proszę sprawdzić - zrobić wysyłkę testową a następnie wydrukować UPO z otrzymanego numeru. Nie da się.
Wydrukowanego UPO US nie może kwestionować tak jak pieczątki postawionej na papierowej kopii zeznania.
UPO nie da się wydrukować jeśli identyfikator danych pochodzi z systemu testowego. Proszę sprawdzić - zrobić wysyłkę testową a następnie wydrukować UPO z otrzymanego numeru. Nie da się.
Wydrukowanego UPO US nie może kwestionować tak jak pieczątki postawionej na papierowej kopii zeznania.
Ale wyraźnie napisali "W tych przypadkach otrzymane Urzędowe Potwierdzenie Odbioru (UPO) z systemu testowego nie oznacza przyjęcia zeznania do urzędu i nie jest traktowane przez organy podatkowe jako przyjęcie dokumentu do rozliczenia."
Rozmawiam z autorem programu?
Czy przy okazji mógłby Pan szybciutko napisać "krok po kroku" procedurę postępowania przy tej wysyłce i sprawdzenie (po kolei co kliknąć, co wydrukować kiedy, co i jak sprawdzić, co jest testowe a co nie;pewnie ten przepis jest rozproszony po wpisach na forum, bo nie widzę tego w helpie i na stronie). To jest podstawowa informacja, którą użytkownik dobrze żeby miał zanim przystąpi do wysyłania przez internet.
I czy MF kwestionowało w jakiś przypadkach wysyłkę z tego programu?
Jest ostatni dzień i chciałbym mieć pewność czy mam iść zaraz na Pocztę czy skorzystać z tego programu.
Rozmawiam z autorem programu?
Czy przy okazji mógłby Pan szybciutko napisać "krok po kroku" procedurę postępowania przy tej wysyłce i sprawdzenie (po kolei co kliknąć, co wydrukować kiedy, co i jak sprawdzić, co jest testowe a co nie;pewnie ten przepis jest rozproszony po wpisach na forum, bo nie widzę tego w helpie i na stronie). To jest podstawowa informacja, którą użytkownik dobrze żeby miał zanim przystąpi do wysyłania przez internet.
I czy MF kwestionowało w jakiś przypadkach wysyłkę z tego programu?
Jest ostatni dzień i chciałbym mieć pewność czy mam iść zaraz na Pocztę czy skorzystać z tego programu.
I czy do wydruikowania UPO jest coś potrzebne? Bo gdzieś była mowa o Acrobat Reader 8.1.4 a ja mam 8.1.0 i na stronie adobe jak chce zaktualizowac AR to mi instaluje tylko jakiś Adobe DLM, a AR jest nadal w starej wersji. Więc nie wiem czy będę mógł wydrukować to mityczne UPO.
-
Wysyłka jest opisana w pomocy do programu - menu Pomoc\Pomoc do programu.
Dodatkowo proszę pobrać Adobe Reader 9.4.4
Dodatkowo proszę pobrać Adobe Reader 9.4.4
Dzięki, faktycznie jest opisane.
Jeszcze 2 pytanka mam:
1. Ale jeślli oni przetwarzaja kilka godzin lub więcej to nie ma pewności czy jak wyślę to dostane w krótkim czasie potwierdzenie. Mogę wysłać a po 20 dostać informację że nie przyjęli mojego PIT? I czy liczy się czas wysyłki czy uzyskania UPO jeśli chodzi o deadline 2 maja.
2. Coś dziwnego się dzieje z AR. NA ich stronie wpisałem "Adobe Reader 9.4.4" i znowu mnie przekierowało do ściągnięcia Adobe DLM. O co tu chodzi? Czy to DLM samo ściągnie nowszy AR? Tam brak informacji o tym. Po instalacji tego DLM nadal mam stary AR.
Niech Pan sam spróbuje. Ja wymiękam, co ten Adobe wyrabia.
Jeszcze 2 pytanka mam:
1. Ale jeślli oni przetwarzaja kilka godzin lub więcej to nie ma pewności czy jak wyślę to dostane w krótkim czasie potwierdzenie. Mogę wysłać a po 20 dostać informację że nie przyjęli mojego PIT? I czy liczy się czas wysyłki czy uzyskania UPO jeśli chodzi o deadline 2 maja.
2. Coś dziwnego się dzieje z AR. NA ich stronie wpisałem "Adobe Reader 9.4.4" i znowu mnie przekierowało do ściągnięcia Adobe DLM. O co tu chodzi? Czy to DLM samo ściągnie nowszy AR? Tam brak informacji o tym. Po instalacji tego DLM nadal mam stary AR.
Niech Pan sam spróbuje. Ja wymiękam, co ten Adobe wyrabia.
Informacja z e-Deklaracji jak widać wprowadza zamieszanie. Dla podatnika UPO to wydruk uzyskany na stronie e-deklaracji przy pomocy Acrobat Readera. Wydruku nie da się zrobić jeśli nie ma identyfikatora danych uzyskanego po wysłaniu danych do prawidłowego systemu.
Inną sprawą jest że użytkownik może zapomnieć o wydrukowaniu UPO i zapomnieć o tym, że wysłał dane tylko do systemu testowego. Program umożliwia taką wysyłkę aby użytkownik mógł wcześniej sprawdzić czy w ogóle działa przesyłanie i jak to wygląda. Ale program informuje na, że to była wysyłka TESTOWA.
Czy ostatni dzień na wysłanie zeznania to nie był 30 kwietnia?
PS. Tak, ja jestem autorem :)
Inną sprawą jest że użytkownik może zapomnieć o wydrukowaniu UPO i zapomnieć o tym, że wysłał dane tylko do systemu testowego. Program umożliwia taką wysyłkę aby użytkownik mógł wcześniej sprawdzić czy w ogóle działa przesyłanie i jak to wygląda. Ale program informuje na, że to była wysyłka TESTOWA.
Czy ostatni dzień na wysłanie zeznania to nie był 30 kwietnia?
PS. Tak, ja jestem autorem :)
Przez wyszukiwarkę znalazłem instalację AR 10: http://get.adobe.com/reader/
To znaczy mam AR 8.1.2 a w Mozilii wtyczkę 8.1.0.137.
Rozumiem że do wydrukowania UPO muszę mieć wtyczkę 8.1.4
I nie mogę tego zrobić.
Rozumiem że do wydrukowania UPO muszę mieć wtyczkę 8.1.4
I nie mogę tego zrobić.
Nie no fakt, termin upływa 2 maja.
Proszę spróbować wysłać zeznanie. Odpowiedź o statusie 200 powinna przyjść po kilku sekundach.
I to już jest potwierdzeniem że doszło. Sam wydruk nie jest konieczny aby to wiedzieć. To tylko dokument na przyszłość do okazania urzędnikowi na wszelki wypadek. Można go wydrukować kiedykolwiek.
W oknie wysyłki program napisze na zielono "WYSŁANE".
No i tutaj pewnie jest problem, że ktoś mógł zaznaczyć wysyłkę do systemu TESTOWEGO i gdy otrzymał status 200 uznał że doszło, chociaż program wtedy piszę na czerwono "TEST".
Proszę spróbować wysłać zeznanie. Odpowiedź o statusie 200 powinna przyjść po kilku sekundach.
I to już jest potwierdzeniem że doszło. Sam wydruk nie jest konieczny aby to wiedzieć. To tylko dokument na przyszłość do okazania urzędnikowi na wszelki wypadek. Można go wydrukować kiedykolwiek.
W oknie wysyłki program napisze na zielono "WYSŁANE".
No i tutaj pewnie jest problem, że ktoś mógł zaznaczyć wysyłkę do systemu TESTOWEGO i gdy otrzymał status 200 uznał że doszło, chociaż program wtedy piszę na czerwono "TEST".