Pit rozliczany po raz pierwszy - kilka wątpliwości

Ania2

Pit rozliczany po raz pierwszy - kilka wątpliwości

Post autor: Ania2 »

Witam.

W zeszłym roku rozpoczęłam 6 miesięczny staż z UP który skończyłam 31 stycznia bieżącego roku przy czym za 4 mce miałam płacone w zeszłym roku a za 2 w tym (bo dostałam i za grudzień i za styczeń). A więc do rozliczenia za poprzedni rok wchodzą tylko 4 mce. Dostałam z up PIT 11 i przy pomocy znajomej księgowej oraz programu do obliczania pitów chciałam wypełnić pit 37. Stawka stypendium z up nie stanowi jakiejś tajemnicy więc dostałam za te 4 mce brutto 3562,40zł które wpisuje w części C jako dochód z innych źródeł. Zaliczka pobrana przez płatnika to 249zł.

Punkt D) Odliczenia od dochodu - w pit 11 ubezpieczenia społeczne były pominięte, tak samo zrobiła księgowa, ale program wstawił mi w pole 97 i 105 kwotę dochodu brutto. Czyli tak mam wpisać w pit 37 czy zostawić całkowicie puste?

E) Obliczenie podatku - w punkcie 106 - suma zaokrąglona do 3562; 107 i 109 - 85,14

F) Odliczenie od podatku - składka na ubezp. zdrowotne wyniosła w punkcie 110 - 207,06zł. I tu mam największe wątpliwości gdyż składka nie może przekraczać kwoty obliczonego podatku ze 109 czyli 85,14zł a jak widzimy przekracza. Doświadczona księgowa i program nie zareagowali na ten fakt. Czyli sama muszę jednak to poprawić i wpisać w pole 110 kwotę ze 109 czyli 85,14zł?

G) Obliczenie zobowiązania podatkowego - punkt 120 - 0 ; 121 - 249 ; 122 - 0 ; 123 - 249

Z góry dziękuje za odpowiedź

koleżanka

Re: Pit rozliczany po raz pierwszy - kilka wątpliwości

Post autor: koleżanka »

w poz.97 i 105 wpisujesz kwotę dochodu
od podatku 85,14 tylko tyle składki zdrowotnej możesz odjąć - coś dziwne mi się wydaje, że program i księgowa "nie zareagowali"
i masz zwrot całej pobranej zaliczki

Gość

Post autor: Gość »

... dlaczego nie zareagowała "doświadczona księgowa" - nie rozumiem, natomiast rozumiem, że obliczenia nie były dokonywane przy pomocy programu p. M.K. tylko jakiegoś innego.

Ania2

Post autor: Ania2 »

Dziękuje za odpowiedzi. Po użyciu właściwego programu faktycznie wyskoczyło podpole do punktu 110 i obniżyło wartość składki zdrowotnej równej obliczonemu podatkowi. Tym niemniej fakt niezauważenia tego przez księgową która zjadła zęby na obliczaniu pitów jest conajmniej dziwny. Pozdrawiam

Zablokowany