Witaam. Bardzo prosze o pomoc, mam 2 pity za pracę w Niemczech jeden po polsku z dochodem wykazanym po polsku i zaznaczeniem że dochod zwolniony z podatku i drugi pit już po niemiecku z dochodem w euro proszę mi powiedziec jak przeliczyć ten dochód...
Muszę się rozliczć ponieważ mam jeszcze pit z Polski.
dochód Niemcy
Re: dochód Niemcy
co to znaczy : "jeden po polsku z dochodem wykazanym po polsku" -czy to jest PIT-11 z wypełnioną
pozycją 39 -dochód zwolniony?
pozycją 39 -dochód zwolniony?
Re: dochód Niemcy
Sumę dochodów z PIT 11-poz.39 i z PIT-a "niemieckiego" należy wpisać do ZG -poz.9. + PIT 36
Z PITa niemieckiego od przychodu brutto odliczamy diety za każdy dzień pobytu (42Euro x 30%)
następnie przeliczamy na PLN - wg kursu NBP na dzień POPRZEDZAJĄCY dzień wypłaty, a następnie
od tego odejmujemy KUP za każdy miesiąc np 111,25x5mcy.
PIT-11 jest już przeliczony i powinno być już w tym uwzględnione odliczenie diet- jeżeli diety nie były potrącone to pracodawca odrębnym pismem powinien cię o tym poinformować - wtedy sama odliczasz diety - analogicznie jak w PIcie niemieckim.
Z PITa niemieckiego od przychodu brutto odliczamy diety za każdy dzień pobytu (42Euro x 30%)
następnie przeliczamy na PLN - wg kursu NBP na dzień POPRZEDZAJĄCY dzień wypłaty, a następnie
od tego odejmujemy KUP za każdy miesiąc np 111,25x5mcy.
PIT-11 jest już przeliczony i powinno być już w tym uwzględnione odliczenie diet- jeżeli diety nie były potrącone to pracodawca odrębnym pismem powinien cię o tym poinformować - wtedy sama odliczasz diety - analogicznie jak w PIcie niemieckim.