Witam!
Proszę o pomoc, gdyż nie znalazłem na forum tematu, który mnie interesuje. Udzieliłem w 2010 r oprcentowanej pożyczki osobie fizycznej. Z tego tytułu na koniec 2010 r. przekazała mi ona należne odsetki. Rozliczając się z dochodów za 2010 r czy w zeznaniu podatkowym należy uwzględnić uzyskany dochód w postaci tych odsetek? Jeśli tak to jaki PIT?
Odsetki od pożyczki
Re: Odsetki od pożyczki
Przychód uzyskany z tytułu odsetek od pożyczki udzielonej osobie fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej podlega opodatkowaniu 19% zryczałtowanym podatkiem dochodowym, zgodnie z art. 30a ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Należny podatek musisz wykazać w części K poz. 195 (zryczałtowany podatek dochodowy, o którym mowa w art. 29, 30 i 30a ustawy, jeżeli podatek ten nie został pobrany przez płatnika) deklaracji PIT-36 za rok 2010.
Przykładowo: przychód uzyskany z tytułu otrzymanych odsetek od pożyczki udzielonej osobie fizycznej niebędącej przedsiębiorcą (płatnikiem) należy pomnożyć przez stawkę podatku w wysokości 19% (np. 1000zł odsetki x 19% =190zł podatku).
Należny podatek musisz wykazać w części K poz. 195 (zryczałtowany podatek dochodowy, o którym mowa w art. 29, 30 i 30a ustawy, jeżeli podatek ten nie został pobrany przez płatnika) deklaracji PIT-36 za rok 2010.
Przykładowo: przychód uzyskany z tytułu otrzymanych odsetek od pożyczki udzielonej osobie fizycznej niebędącej przedsiębiorcą (płatnikiem) należy pomnożyć przez stawkę podatku w wysokości 19% (np. 1000zł odsetki x 19% =190zł podatku).
Re: Odsetki od pożyczki
Dziękuję za pomoc!