wynajem
Re: wynajem
Gość napisał(a) :
> Witam. Dzisiaj.znajoma prosila mnie o rozliczenie pitu.Ma emeryture
> iwynajmuje mieszkanie.Czy możecie mi pomóc,jaki wybrać pit.Mowiła coś o
> wartości odtworzeniowej 1m2 i o odliczeniu amortyzacji .
PIT-36 ze względu na przychody z najmu.
Znajoma mówiła o zapisach art. 22g ust. 10 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
> Witam. Dzisiaj.znajoma prosila mnie o rozliczenie pitu.Ma emeryture
> iwynajmuje mieszkanie.Czy możecie mi pomóc,jaki wybrać pit.Mowiła coś o
> wartości odtworzeniowej 1m2 i o odliczeniu amortyzacji .
PIT-36 ze względu na przychody z najmu.
Znajoma mówiła o zapisach art. 22g ust. 10 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Re: wynajem
Gość napisał(a) :
> A czy można koszty amortyzacji odpisać od najmu
Zgodnie z ustawą:
"Art. 22
1. Kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 23."
Amortyzacja nie została wymieniona w art. 23, nie ma tam też wielu innych kosztów ponoszonych w związku z wynajmowaną nieruchomością (np. podatku od nieruchomości). To oznacza, że kwoty te stanowią koszty uzyskania przychodów z najmu.
> A czy można koszty amortyzacji odpisać od najmu
Zgodnie z ustawą:
"Art. 22
1. Kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 23."
Amortyzacja nie została wymieniona w art. 23, nie ma tam też wielu innych kosztów ponoszonych w związku z wynajmowaną nieruchomością (np. podatku od nieruchomości). To oznacza, że kwoty te stanowią koszty uzyskania przychodów z najmu.