nauka powyżej 25 lat
nauka powyżej 25 lat
Może to banalne pytanie ale jezeli student kończy np w kwietniu 2009 25 lat to jak wyliczyć ulge?
Re: nauka powyżej 25 lat
domino197 napisał(a) :
> Może to banalne pytanie ale jezeli student kończy np w kwietniu 2009 25 lat
> to jak wyliczyć ulge?
Ulga należy się za 4 miesiące czyli w wysokości 4*92,67 = 370,68
> Może to banalne pytanie ale jezeli student kończy np w kwietniu 2009 25 lat
> to jak wyliczyć ulge?
Ulga należy się za 4 miesiące czyli w wysokości 4*92,67 = 370,68
Ustawa mówi ".. do ukończenia 25 roku życia uczące się w szkołach.."
Czyli ulgę zastosować proporcjonalnie do konca marca.
Przepisy bowiem mówią (art.27f)
2. Odliczeniu podlega kwota stanowiąca 1/6 kwoty zmniejszającej podatek określonej w pierwszym przedziale skali, o której mowa w art. 27 ust. 1, za każdy miesiąc kalendarzowy, w którym podatnik wykonywał władzę, pełnił funkcję albo sprawował opiekę, o których mowa w ust. 1. Odliczenie nie przysługuje, poczynając od miesiąca kalendarzowego, w którym dziecko:
1) na podstawie orzeczenia sądu zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie w rozumieniu przepisów o świadczeniach rodzinnych,
2) wstąpiło w związek małżeński.
i dalej:
6. Przepisy ust. 1-5 stosuje się odpowiednio do podatników utrzymujących pełnoletnie dzieci, o których mowa w art. 6 ust. 4 pkt 2 i 3, w związku z wykonywaniem przez tych podatników ciążącego na nich obowiązku alimentacyjnego oraz w związku ze sprawowaniem funkcji rodziny zastępczej.
Czyli ulgę zastosować proporcjonalnie do konca marca.
Przepisy bowiem mówią (art.27f)
2. Odliczeniu podlega kwota stanowiąca 1/6 kwoty zmniejszającej podatek określonej w pierwszym przedziale skali, o której mowa w art. 27 ust. 1, za każdy miesiąc kalendarzowy, w którym podatnik wykonywał władzę, pełnił funkcję albo sprawował opiekę, o których mowa w ust. 1. Odliczenie nie przysługuje, poczynając od miesiąca kalendarzowego, w którym dziecko:
1) na podstawie orzeczenia sądu zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie w rozumieniu przepisów o świadczeniach rodzinnych,
2) wstąpiło w związek małżeński.
i dalej:
6. Przepisy ust. 1-5 stosuje się odpowiednio do podatników utrzymujących pełnoletnie dzieci, o których mowa w art. 6 ust. 4 pkt 2 i 3, w związku z wykonywaniem przez tych podatników ciążącego na nich obowiązku alimentacyjnego oraz w związku ze sprawowaniem funkcji rodziny zastępczej.
"Ulga należy się za 4 miesiące czyli w wysokości 4*92,67 = 370,68"
raczej bym polemizowała, ze względu na "Odliczenie nie przysługuje, poczynając od miesiąca kalendarzowego, w którym ..."
Miesiącem, "w którym" (nastąpiła zmiana, czyli ukonczenie 25 lat) jest kwiecień.
Czyli odliczenie nie przyszługuje od kwietnia.
raczej bym polemizowała, ze względu na "Odliczenie nie przysługuje, poczynając od miesiąca kalendarzowego, w którym ..."
Miesiącem, "w którym" (nastąpiła zmiana, czyli ukonczenie 25 lat) jest kwiecień.
Czyli odliczenie nie przyszługuje od kwietnia.
Wiesz marbar ja już spotkałem się z takimi opiniami,że należy tą ulgę dzielić na dni czyli jak np urodziny miało 10 kwietnia to ulga należy się za 3 miesiące i 10 dni :)
A swoją drogą jestem ciekaw Twojej opinii w temacie : http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=52
A swoją drogą jestem ciekaw Twojej opinii w temacie : http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=52
"że należy tą ulgę dzielić na dni"
z dniami na pewno spotykamy się przy dzieleniu ulgi między rodzicami (art.27f ust.3 i 4)
a czy przy urodzeniu i ukończeniu 25?
Powiem szczerze, że nie spotkałam się z żadną interpretacją.
Ja po prostu TAK czytam przepisy, jak wyżej napisałam.
Oczywiście chętnie się reformuję;-);-)
z dniami na pewno spotykamy się przy dzieleniu ulgi między rodzicami (art.27f ust.3 i 4)
a czy przy urodzeniu i ukończeniu 25?
Powiem szczerze, że nie spotkałam się z żadną interpretacją.
Ja po prostu TAK czytam przepisy, jak wyżej napisałam.
Oczywiście chętnie się reformuję;-);-)
Uważam, że za miesiąc w którym dziecko się np. urodzi lub ukończy 25 lat, ukończy naukę itp. ulga przysługuje w pełnej wysokości.
Przepis wskazuje dwa przypadki, kiedy to za dany miesiąc odliczenie nie przysługuje czyli wyrok sądu o przeniesieniu dziecka do placówki i ślub dziecka.
Natomiast podział ulgi na dni widzę jedynie w przypadku gdy jest dwóch opiekunów i oboje zgłaszają swoje prawa do ulgi w jednym miesiącu.
Przepis wskazuje dwa przypadki, kiedy to za dany miesiąc odliczenie nie przysługuje czyli wyrok sądu o przeniesieniu dziecka do placówki i ślub dziecka.
Natomiast podział ulgi na dni widzę jedynie w przypadku gdy jest dwóch opiekunów i oboje zgłaszają swoje prawa do ulgi w jednym miesiącu.
Mirek, a co powiedz na art.27f ust.6
?
Przepisy ust.1-5 (nas interesuje ust.2) -odnosi się do art.6.4.3 (dzieci do 25 lat)
Fakt, mało to wszystko wyraźne.
Wolałabym, byś to Ty miał rację.
Ciekawam niezmiernie, co na to USy, ISy i inne "sy"
?
Przepisy ust.1-5 (nas interesuje ust.2) -odnosi się do art.6.4.3 (dzieci do 25 lat)
Fakt, mało to wszystko wyraźne.
Wolałabym, byś to Ty miał rację.
Ciekawam niezmiernie, co na to USy, ISy i inne "sy"
Ja kombinuje w ten sposób, że na dziecko urodzone w styczniu można odliczyć całą ulgę a na dziecko urodzone w grudniu tylko za 1 m-c. Podobnie będzie zatem w przypadku gdy np. dziecko po roku obijania podejmie naukę w grudniu... to tak jakby się urodziło :)
"dziecko po roku obijania podejmie naukę w grudniu... to tak jakby się urodziło :)"
Nowe życie:)))
"Ja kombinuje w ten sposób"
lepiej dla podatnika
:)
Pokombinuje i ja:
Za "Tobą" przemawia fakt, że dzieci kończą też naukę w środku m-ca (czerwiec)
Nowe życie:)))
"Ja kombinuje w ten sposób"
lepiej dla podatnika
:)
Pokombinuje i ja:
Za "Tobą" przemawia fakt, że dzieci kończą też naukę w środku m-ca (czerwiec)