Witam
Problem który pojawił się już pewnie na forum ale i tak opiszę swoją sprawę.
Pracuję, mam umowę o pracę, nie dojeżdżam. W 2010 roku przez okres 5 miesięcy wynajmowałem pokój osobie która mieszka w innym mieście a dostała się na staż w mieście którym mieszkam. Staż załatwiony był przez Urząd Pracy i zwracał on tej osobie koszty wynajmu pokoju. Mam z tą osobą podpisaną umowę na ten okres. Wiem że powinienem to rozliczyć tylko nie wiem w jaki sposób. Czy mam to uwzględnić na formularzu 37 czy na innym. Nigdzie wcześniej tego nie zgłaszałem. Pierwszy raz wynajmowałem pokój więc nie wiem jak się za to zabrać.
Kolejna sprawa dotycząca tego problemu. Sam nie jestem właścicielem tego mieszkania tylko moi rodzice którzy wyrazili zgodę na to żebym mógł wynająć ten pokój, jestem zameldowany w tym miejscu na stałe (mieszkam od 5 lat) - czy potrzebuję na to jakiegoś oświadczenia dla US w formie pisemnej że rodzice zgodzili się na wynajmowanie pokoju w przypadku ew. kontroli?
Proszę ew. pisać na @: lukasz.kepa@hotmail.com
Z góry dziękuję za udzielone informację.
Pozdrawiam
Wynajem pokoju
-
Gość
Re: Wynajem pokoju
Wypełniłem tak jak jest napisane. Jedna rzecz mnie dziwi bo nie policzyło mi z tego nic do zapłaty (chyba powinienem za ten wynajem odprowadzić podatek?). Tak ma być czy coś źle wypełniłem :/??
I czy korzystasz z jakiś ulg ?
-
Gość
Korzystam z ulgi za dostęp do internetu ale to mi wylicza 131 z 733 które zapłaciłem jako abonament. Za chwilę policzę tylko za samą pracę ale powinno mi wyjść na zero bo mam ciągłość pracy. Spróbuję też ew. w innym programie.