KUP 50%
KUP 50%
Oprócz PITu11 zakład dał kartkę z informacją o czasie pracy na projektach i w rozbiciu na miesiące maksymalne przychody będące podstawą do KUP50% i tak np. styczeń 3500zł , 100% ; luty 3325zł, 95% ; a sierpień 0zł, 0% . Od przychodu w danym miesiącu trzeba odliczyć składki na ubezpieczenia społeczne tzn ile , jak to wyliczyć? A co z sierpniem?
Re: KUP 50%
rozliczenie swoich dochodów robi się na podstawie PIT-11 , więc nie wiem do czego ci ta informacja na kartce
-
Czech
ZUS w PIT-11 - patrz poz.76 i 78
Wszystkie dane z PIT-11 "przepisuje" się do rozliczenia rocznego, nie trzeba nic wyliczać.
Jakie pozycje są wypełnione w twoim PIT-11 ?
Wszystkie dane z PIT-11 "przepisuje" się do rozliczenia rocznego, nie trzeba nic wyliczać.
Jakie pozycje są wypełnione w twoim PIT-11 ?
koleżanka napisał(a) :
> rozliczenie swoich dochodów robi się na podstawie PIT-11 , więc nie wiem do
> czego ci ta informacja na kartce
To nie do końca prawda, z tym przepisywaniem z PIT-11 (a przynajmniej nie w każdym przypadku).
PIT-11 to informacja płatnika o:
1. osiągniętych przychodach
2. kup zastosowanych przez płatnika przy obliczniu zaliczek
3. potrąconych zaliczkach na podatek
4. potrąconych składkach ZUS odliczalnych od dochodu/podatku.
Z powyższego do zeznania rocznego przepisujemy bez zmian punkty 1, 3 i 4. Koszty określa ustawa i przysługują nam one niezależnie od tego, w jakiej wysokości były uwzględniane przy obliczaniu zaliczek.
Płatnik do PIT-11 dołączył kartkę informującą podatnika, jakie kup mu przysługują z mocy ustawy - właśnie po to, żeby nie przepisywał kosztów na ślepo z PIT-11.
Do mkstar:
W miesiącach, w których przychód pochodzi nie tylko z praw autorskich, przysługują (oprócz 50% kosztów uzyskania dla kwot "twórczych") ustawowe koszty pracownicze: 111,25 zł lub 139,06 zł miesięcznie.
Do prawidłowego wypełnienia zeznania pomocne będzie rozpisanie poszczególnych miesięcy na 2 kolumny: przychód z praw autorskich i przychód ze stosunku pracy. Dla każdej z kwot miesięcznych wyliczasz koszty uzyskania: dla praw autorskich 50% przychodu, dla wynagrodzenia koszty miesięczne (jeśli w danym miesiącu wynagrodzenie > 0). Sumujesz koszty "twórcze" i koszty "normalne" za cały rok. Te sumy muszą trafić w swoje pola w okienku "koszty uzyskania", które otwiera się w programie dla pozycji koszty.
Składkami ZUS się nie przejmuj - nie trzeba ich rozbijać na poszczególne miesiące. Suma składek odejmowana jest od dochodu (a zdrowotnych od podatku) rocznego, nie miesięcznego.
> rozliczenie swoich dochodów robi się na podstawie PIT-11 , więc nie wiem do
> czego ci ta informacja na kartce
To nie do końca prawda, z tym przepisywaniem z PIT-11 (a przynajmniej nie w każdym przypadku).
PIT-11 to informacja płatnika o:
1. osiągniętych przychodach
2. kup zastosowanych przez płatnika przy obliczniu zaliczek
3. potrąconych zaliczkach na podatek
4. potrąconych składkach ZUS odliczalnych od dochodu/podatku.
Z powyższego do zeznania rocznego przepisujemy bez zmian punkty 1, 3 i 4. Koszty określa ustawa i przysługują nam one niezależnie od tego, w jakiej wysokości były uwzględniane przy obliczaniu zaliczek.
Płatnik do PIT-11 dołączył kartkę informującą podatnika, jakie kup mu przysługują z mocy ustawy - właśnie po to, żeby nie przepisywał kosztów na ślepo z PIT-11.
Do mkstar:
W miesiącach, w których przychód pochodzi nie tylko z praw autorskich, przysługują (oprócz 50% kosztów uzyskania dla kwot "twórczych") ustawowe koszty pracownicze: 111,25 zł lub 139,06 zł miesięcznie.
Do prawidłowego wypełnienia zeznania pomocne będzie rozpisanie poszczególnych miesięcy na 2 kolumny: przychód z praw autorskich i przychód ze stosunku pracy. Dla każdej z kwot miesięcznych wyliczasz koszty uzyskania: dla praw autorskich 50% przychodu, dla wynagrodzenia koszty miesięczne (jeśli w danym miesiącu wynagrodzenie > 0). Sumujesz koszty "twórcze" i koszty "normalne" za cały rok. Te sumy muszą trafić w swoje pola w okienku "koszty uzyskania", które otwiera się w programie dla pozycji koszty.
Składkami ZUS się nie przejmuj - nie trzeba ich rozbijać na poszczególne miesiące. Suma składek odejmowana jest od dochodu (a zdrowotnych od podatku) rocznego, nie miesięcznego.
-
Gość
w związku z "przepisywaniem" z PIT-11 -oczywiście - zakładamy, że pracodawca dobrze wpisał KUP
>
> Płatnik do PIT-11 dołączył kartkę informującą podatnika, jakie kup mu przysługują z
> mocy ustawy - właśnie po to, żeby nie przepisywał kosztów na ślepo z PIT-11.
>
Pracodawca koszty "autorskie" -czyli regulowane art.22ust9 pkt3 - powinien wpisać w poz.42.
Spowodowane to jest tym ,że koszty autorskie otrzymywane ze stosunku pracy nie są limitowane.
KUP ryczałtowe - jeżeli w ogóle są -podlegają zsumowaniu z "autorskimi" - tylko przy wpisywaniu do kosztów na rozliczeniu rocznym należy wpisać je we właściwe rubryki.
>
> Płatnik do PIT-11 dołączył kartkę informującą podatnika, jakie kup mu przysługują z
> mocy ustawy - właśnie po to, żeby nie przepisywał kosztów na ślepo z PIT-11.
>
Pracodawca koszty "autorskie" -czyli regulowane art.22ust9 pkt3 - powinien wpisać w poz.42.
Spowodowane to jest tym ,że koszty autorskie otrzymywane ze stosunku pracy nie są limitowane.
KUP ryczałtowe - jeżeli w ogóle są -podlegają zsumowaniu z "autorskimi" - tylko przy wpisywaniu do kosztów na rozliczeniu rocznym należy wpisać je we właściwe rubryki.
Dziękuję za zainteresowanie.
Gard, bardzo dziękuję za zrozumienie. Tzn w tym moim przykładzie liczę KUP
styczeń 50% x (3500- (9,76%+1,5%+2,45%)x 3500) i tyle
luty ( 50% x( 3325-(9,76%+1,5%+2,45%)x3325)) + 111,25
sierpień 111,25
W styczniu nie doliczam 111,25zł, bo cały czas przenaczony był na twórczość.
Proszę o potwierdzenie.
Pozdrawiam.
Gard, bardzo dziękuję za zrozumienie. Tzn w tym moim przykładzie liczę KUP
styczeń 50% x (3500- (9,76%+1,5%+2,45%)x 3500) i tyle
luty ( 50% x( 3325-(9,76%+1,5%+2,45%)x3325)) + 111,25
sierpień 111,25
W styczniu nie doliczam 111,25zł, bo cały czas przenaczony był na twórczość.
Proszę o potwierdzenie.
Pozdrawiam.
Gard napisał:
"Składkami ZUS się nie przejmuj - nie trzeba ich rozbijać na poszczególne miesiące. Suma składek odejmowana jest od dochodu (a zdrowotnych od podatku) rocznego, nie miesięcznego."
Jak mam to rozumieć?
Sądziłam że 50% liczę od kwoty "twórczej" pomniejszone o składki emerytalne,rentowe i chorobowe.
Pozdrawiam.
"Składkami ZUS się nie przejmuj - nie trzeba ich rozbijać na poszczególne miesiące. Suma składek odejmowana jest od dochodu (a zdrowotnych od podatku) rocznego, nie miesięcznego."
Jak mam to rozumieć?
Sądziłam że 50% liczę od kwoty "twórczej" pomniejszone o składki emerytalne,rentowe i chorobowe.
Pozdrawiam.
-
Czech
KUP nie obejmuje ZUS.
ZUS który powinien być wpisany na PIT-11 wykazuje się np.w PIT-37 w poz.93 a zdrowotny w poz.110.
Ponowię pytanie : jakie pozycje masz wypełnione w PIT 11 ?
ZUS który powinien być wpisany na PIT-11 wykazuje się np.w PIT-37 w poz.93 a zdrowotny w poz.110.
Ponowię pytanie : jakie pozycje masz wypełnione w PIT 11 ?
mkstar napisał(a) :
> Sądziłam że 50% liczę od kwoty "twórczej" pomniejszone o składki
> emerytalne,rentowe i chorobowe.
Tak, masz rację, umknęło mi to.
> Sądziłam że 50% liczę od kwoty "twórczej" pomniejszone o składki
> emerytalne,rentowe i chorobowe.
Tak, masz rację, umknęło mi to.