Witam, za ubiegły rok otrzymałam 5 PITów 11:
-1 z zakładu pracy
-2 z urzędu pracy
-1 z ZUSu za wypłatę chorobowego i za urlop macierzyński
- oraz 1 za działalność wykonywaną osobiście.
Rozliczyłam to wszytsko na PIT 37. Dodam, żę rozliczyłam się razem z mężem.
Teraz dostałam jeszcze PIT-8C z ZUSu za odsetki z tytułu nieterminowej wypłaty zasików. Słyszałam, ze ten PIT rozlicza się na PIT-36. Nie wiem co mam teraz zrobić, czy wystawić koretkę do PIT 37 i dodać te odsetki jako "inne źródła" bo tak powiedziała mi znajoma pracujące w US?
Proszę o pomoc.
Jak rozliczyć PI-8C
Re: Jak rozliczyć PI-8C
" Nie wiem co mam teraz zrobić, czy wystawić koretkę do PIT 37 i dodać te odsetki jako "inne źródła" bo tak powiedziała mi znajoma pracujące w US?"
Prawidłowo powinnaś wszystkie dochody rozliczyć na PIT 36 - właśnie ze względu na otrzymany PIT 8C.
A czy w formie korekty? Otóż niektóre USy twierdzą, że tak, że jest to korekta ZEZNANIA rocznego, a inne natomiast, że to nie jest korekta, bo poprzednio złożony został inny numerek PITu.
Co kraj to obyczaj.
Acha - niektóre okienka w US uważają, że można PIT 8C rozliczyć w PIT 37 (błędne założenie)
Prawidłowo powinnaś wszystkie dochody rozliczyć na PIT 36 - właśnie ze względu na otrzymany PIT 8C.
A czy w formie korekty? Otóż niektóre USy twierdzą, że tak, że jest to korekta ZEZNANIA rocznego, a inne natomiast, że to nie jest korekta, bo poprzednio złożony został inny numerek PITu.
Co kraj to obyczaj.
Acha - niektóre okienka w US uważają, że można PIT 8C rozliczyć w PIT 37 (błędne założenie)
Jeszcze mam jedno pytanie, PIT-8C otrzymałam za "odsetki za nieterminową wypłatę zasiłku" gdzie mam ująć te odsetki w PIT-36? Jako inne źródła?
Pozdawiam
Pozdawiam
tak jest, w "Inne źródła"