Przenoszenie danych z TaxPro

piasuuul

Przenoszenie danych z TaxPro

Post autor: piasuuul »

Witam!

Pracuje w BR i rozliczam PIT-y przedsiębiorcom poprzez import pliku z TaxPro do IPS.
Jeśli dany przedsiębiorca nie ma za dużo dochodu, to program TaxPro sam mu ogranicza składkę (np.zdrowotną możliwą do odliczenia względem dochodu z działalności- zapłacił 2400 a może odliczyć 200) i ta ograniczona kwota importuje się do IPS. I tu w tym miejcu jest mój problem. Ci przedsiębiorcy, których składkę w ciągu roku regularnie wpisywałem do programu Tax Pro mają jeszcze normalne dochody ze stosunku pracy.W tym momencie muszę spowrotem wchodzić do tax pro i przepisywać kwotę zapłaconych w danym roku składek do PIT-ów 2010. Moim zdaniem powinno to wyglądać tak, żeby PIT-Y importowały składkę zapłaconą w roku narastająco(jest w tax pro taka pozycja), bo i tak ją automatycznie ograniczą.

PS. Pisałem w tej sprawie do Hotline firmy ADAD i odpowiedzieli mi, że "Przenoszenie danych do IPS było ustalane kilka lat temu i programu IPS przenoszą się dane, które oni wymagali do prawidłowego importu"

Pomoc Techniczna IPS

Re: Przenoszenie danych z TaxPro

Post autor: Pomoc Techniczna IPS »

Program PITy 2010 zaimportuje kwotę składki na ubezpieczenie zdrowotne, która jest przedstawiona w pliku eksportu z TaxPro. Czyli kwotę z pola 46 dokumentu PIT-5(15). Plik 1XXXX.DTA można otworzyć za pomocą notatnika i sprawdzić jakie dane mamy do importu dla programu PITy 2010.

Jeśli kwota z pola 176 dokumentu PIT-36 przekroczy kwotę z pola 175, to program PITy 2010 ją skoryguje.

piasuuul

Tylko mi właśnie chodzi o to że nie powinien importować kwoty z pola 46 dokumentu PIT-5(15) tylko tą którą zaewidencjonowałem w trakcie roku narastająco (np. 2403,22) i tą kwotę już sobie sam program PIT-Y ograniczy. Teoretyczna sytuacja żeby zobrazować o co mi chodzi.
Ktoś ma straty z działalności, zapłacił 2403,22 składki zdrowotnej ale w PIT-5 ma 0 (składki). I w tym momencie jak ma jeszcze dochód ze stosunku pracy to może sobie zapłaconą składkę odliczyć a ja musze spowrotem wchodzić i przepisywać tą kwotę (narastająco) z TaxPro.
Załączniki
import.JPG

Pomoc Techniczna IPS

Post autor: Pomoc Techniczna IPS »

Kwota w polu "Narastająco" w TaxPro nie jest przypisana do pola dokumentu PIT-5. W związku z tym nie jest ona eksportowana. Program PITy 2010 zaimportuje to co ma w pliku 1XXXX.DTA.

piasuuul

Witam!

Ja świetnie rozumiem co Pan(i) do mnie pisze i na jakiej zasadzie się to odbywa, tylko czemu to się tak eksporuje(importuje), skoro jest to nie praktyczne? Bo chyba o to chodzi w tym eksportowaniu żeby "ułatwić nam życie"? Tak samo w PIT-b w polu rodzaj działalności wpisuje się nazwa danej firmy (poz. 66 pitu5)

Zablokowany