pomocy pit 37
pomocy pit 37
Witam wszystkich.
Posiadam dwa pity 11 za rok 2009
Do us wypełniam jeden pit 37
czyli wszystko zliczam w jedno (przychód, koszty uzyska przychodów,dochód itd...)
zrobiłem to programem i wydrukowało sie bez zadnych problemów czy jest taka możliwość jakby było coś nie tak to nie wydrukuje i pokaże błędy, a można to w inny sposób sprawdzić lub obliczyć.
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam wszystkich
JACA
Posiadam dwa pity 11 za rok 2009
Do us wypełniam jeden pit 37
czyli wszystko zliczam w jedno (przychód, koszty uzyska przychodów,dochód itd...)
zrobiłem to programem i wydrukowało sie bez zadnych problemów czy jest taka możliwość jakby było coś nie tak to nie wydrukuje i pokaże błędy, a można to w inny sposób sprawdzić lub obliczyć.
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam wszystkich
JACA
Re: pomocy pit 37
zrobiłeś dobrze, niezależnie ile pit-ów 11 byś posiadał wypełniasz wszystko w jednym pit 37.
Jeżeli było to to samo źródło czyli np 2 stosunki pracy,dwie umowy-zlecenia itp to sumujesz. Jeżeli różne to wpisujesz w osobne wiersze na PIT-37. Składki na ub. społeczne i zdrowotne zawsze sumujesz.
Bartek napisał(a) :
> Jeżeli było to to samo źródło czyli np 2 stosunki pracy,dwie umowy-zlecenia
> itp to sumujesz. Jeżeli różne to wpisujesz w osobne wiersze na PIT-37.
> Składki na ub. społeczne i zdrowotne zawsze sumujesz.
czyli z dwóch pitów 11 sumuje składki społeczne i zdrowotne i wpisuje w pole 93??
bo mimo zmianie nadpłata nie uległa zmianie tylko został zmieniony podatek w pozycji 109
> Jeżeli było to to samo źródło czyli np 2 stosunki pracy,dwie umowy-zlecenia
> itp to sumujesz. Jeżeli różne to wpisujesz w osobne wiersze na PIT-37.
> Składki na ub. społeczne i zdrowotne zawsze sumujesz.
czyli z dwóch pitów 11 sumuje składki społeczne i zdrowotne i wpisuje w pole 93??
bo mimo zmianie nadpłata nie uległa zmianie tylko został zmieniony podatek w pozycji 109
Składki na ub. społeczne sumujesz i wpisujesz w pole 93
Składki na ub. zdrowotne sumujesz i wpisujesz w pole 110 (chyba,że suma jest wyższa niż kwota w polu 109 wtedy program sam zaokrągli do wysokości kwoty z poz 109).
Jeżeli nie miałeś odliczeń od podatku (np ulga prorodzinna) to kwotą jaką otrzymasz będzie różnica między 109-110 a kwotą z pozycji 65. Np jeżeli 109-110 da 0 to otrzymasz całą kwotę z pozycji 65.
Składki na ub. zdrowotne sumujesz i wpisujesz w pole 110 (chyba,że suma jest wyższa niż kwota w polu 109 wtedy program sam zaokrągli do wysokości kwoty z poz 109).
Jeżeli nie miałeś odliczeń od podatku (np ulga prorodzinna) to kwotą jaką otrzymasz będzie różnica między 109-110 a kwotą z pozycji 65. Np jeżeli 109-110 da 0 to otrzymasz całą kwotę z pozycji 65.
Bartek napisał(a) :
> Składki na ub. społeczne sumujesz i wpisujesz w pole 93
> Składki na ub. zdrowotne sumujesz i wpisujesz w pole 110 (chyba,że suma
> jest wyższa niż kwota w polu 109 wtedy program sam zaokrągli do wysokości
> kwoty z poz 109).
>
> Jeżeli nie miałeś odliczeń od podatku (np ulga prorodzinna) to kwotą jaką
> otrzymasz będzie różnica między 109-110 a kwotą z pozycji 65. Np jeżeli
> 109-110 da 0 to otrzymasz całą kwotę z pozycji 65.
dziękuje ci kolego zsumowałem składki społeczne ale nie sumowałem skladek zdrowotnych i nie zmieniłem wyniku z pola 109 i dlatego zwrot wyszedł mi tak duży ale teraz dzięki twojej pomocy poprawiłem i wyszło w poz 109 kwota 1805,40 a w polu 110 po zsumowaniu składek zdrowotnych 1120,10 i nadpłata 6 zł myślę ze teraz jest dobrze.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
> kwoty z poz 109).
>
dziękuje ci kolego zsumowałem składki społeczne ale nie sumowałem skladek zdrowotnych i nie zmieniłem wyniku z pola 109 i dlatego zwrot wyszedł mi tak duży ale teraz dzięki twojej pomocy poprawiłem i wyszło w poz 109 kwota 1805,40 a w polu 110 po zsumowaniu składek zdrowotnych 1120,10 i nadpłata 6 zł myślę ze teraz jest dobrze.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Hmm,ale przy nie wpisaniu składki zdrowotnej zwrot powinien przecież wyjść mniejszy, albo pojawi się (lub zwiększy) kwota do zapłaty zamiast do zwrotu. Przecież składka zdrowotna obniża podatek czyli zwiększa kwotę zwrotu/zmniejsza kwotę do zapłaty.
-
Gość
Bartek napisał(a) :
> kwoty z poz 109).
>
ale już w żony picie wyszło coś dziwnego w poz 109 jest mniejsza kwota niż ta którą podaje w poz 110 chodzi o składkę zdrowotną i program wywala błąd jak to teraz zrobić.
> kwoty z poz 109).
>
ale już w żony picie wyszło coś dziwnego w poz 109 jest mniejsza kwota niż ta którą podaje w poz 110 chodzi o składkę zdrowotną i program wywala błąd jak to teraz zrobić.
W pozycji 110 zostaw to co program podpowiada czyli kwotę z pola 109. Żona otrzyma zwrot wszystkich zaliczek.
Bartek napisał(a) :
> W pozycji 110 zostaw to co program podpowiada czyli kwotę z pola 109. Żona
> otrzyma zwrot wszystkich zaliczek.
jezeli zostawie tak jak program chce to jest taka sama kwota w pozycji 109 jak i 110.
moze kontakt telefoniczny rozwiąze to bo stasznie sie pogubiłem juz z tym
> W pozycji 110 zostaw to co program podpowiada czyli kwotę z pola 109. Żona
> otrzyma zwrot wszystkich zaliczek.
jezeli zostawie tak jak program chce to jest taka sama kwota w pozycji 109 jak i 110.
moze kontakt telefoniczny rozwiąze to bo stasznie sie pogubiłem juz z tym