korekta - zmniejszenie nadpłaty
korekta - zmniejszenie nadpłaty
Muszę zrobić korektę. Po złożeniu PIT-37 dostałem PIT-8C i zwiększył mi się dochód. Żeby było jeszcze gorzej dostałem już zwrot podatku i teraz po korekcie ten zwrot wychodzi mi o ponad 400zł mniejszy i teraz pytanie: jak mam to uregulować, na jakie konto przelać różnicę?
Re: korekta - zmniejszenie nadpłaty
Tak- jak piszesz : korekta zeznania z wyjaśnieniem + zwrot różnicy na konto US.
Nie ma jednego konta ogólnopolskiego.
Każdy Urząd Skarbowy ma swoje konto na podatek dochodowy PIT.
Chyba , że chodzi o inny problem - uściślij
Nie ma jednego konta ogólnopolskiego.
Każdy Urząd Skarbowy ma swoje konto na podatek dochodowy PIT.
Chyba , że chodzi o inny problem - uściślij
To chyba już mi pomogłeś. Muszę po prostu zwrócić pieniądze do US ponieważ zdążyli mi już przysłać zwrot podatku a teraz po korekcie - doszedł PIT-8C z zapomogą losową - nadpłata wyszła mniej o około 400zł
yEti napisał(a) :
> To chyba już mi pomogłeś. Muszę po prostu zwrócić pieniądze do US ponieważ
> zdążyli mi już przysłać zwrot podatku a teraz po korekcie - doszedł PIT-8C
> z zapomogą losową - nadpłata wyszła mniej o około 400zł
Przelej te 400 zł jak najszybciej - od tej kwoty biegną odsetki za zwłokę (otrzymanie za dużego zwrotu nadpłaty traktowane jest jak niezapłacenie podatku w terminie - patrz ordynacja podatkowa art. 52).
> To chyba już mi pomogłeś. Muszę po prostu zwrócić pieniądze do US ponieważ
> zdążyli mi już przysłać zwrot podatku a teraz po korekcie - doszedł PIT-8C
> z zapomogą losową - nadpłata wyszła mniej o około 400zł
Przelej te 400 zł jak najszybciej - od tej kwoty biegną odsetki za zwłokę (otrzymanie za dużego zwrotu nadpłaty traktowane jest jak niezapłacenie podatku w terminie - patrz ordynacja podatkowa art. 52).
gard napisał(a) :
> Przelej te 400 zł jak najszybciej - od tej kwoty biegną odsetki za zwłokę (otrzymanie
> za dużego zwrotu nadpłaty traktowane jest jak niezapłacenie podatku w terminie -
> patrz ordynacja podatkowa art. 52).
no toś mnie postraszył, jestem ugotowany, eh, już przelałem, teraz czekam na wiadomość od US o odsetkach
> Przelej te 400 zł jak najszybciej - od tej kwoty biegną odsetki za zwłokę (otrzymanie
> za dużego zwrotu nadpłaty traktowane jest jak niezapłacenie podatku w terminie -
> patrz ordynacja podatkowa art. 52).
no toś mnie postraszył, jestem ugotowany, eh, już przelałem, teraz czekam na wiadomość od US o odsetkach
kiedy był zwrot z US ?
jaką kwotę wpłaciłeś ?
Jeżeli wyjdą jakieś odsetki to może być najwyżej kilka zet
jaką kwotę wpłaciłeś ?
Jeżeli wyjdą jakieś odsetki to może być najwyżej kilka zet
yEti napisał(a) :
> gard napisał(a) :
>
> > Przelej te 400 zł jak najszybciej - od tej kwoty biegną odsetki za zwłokę
> (otrzymanie
> > za dużego zwrotu nadpłaty traktowane jest jak niezapłacenie podatku w terminie -
> > patrz ordynacja podatkowa art. 52).
>
>
> no toś mnie postraszył, jestem ugotowany, eh, już przelałem, teraz czekam na
> wiadomość od US o odsetkach
Nie ma powodu do strachu. Odsetki od zaległości podatkowych to 12,5% rocznie (większość banków żąda więcej).
Jeżeli odsetki nie urosły do wysokości 6,60 zł to w ogóle nie są pobierane.
US nie poinformuje Cię o odsetkach - nie ma takiego obowiązku. Ale Ty możesz zapytać US o stan Twoich rozliczeń z nimi.
> gard napisał(a) :
>
> > Przelej te 400 zł jak najszybciej - od tej kwoty biegną odsetki za zwłokę
> (otrzymanie
> > za dużego zwrotu nadpłaty traktowane jest jak niezapłacenie podatku w terminie -
> > patrz ordynacja podatkowa art. 52).
>
>
> no toś mnie postraszył, jestem ugotowany, eh, już przelałem, teraz czekam na
> wiadomość od US o odsetkach
Nie ma powodu do strachu. Odsetki od zaległości podatkowych to 12,5% rocznie (większość banków żąda więcej).
Jeżeli odsetki nie urosły do wysokości 6,60 zł to w ogóle nie są pobierane.
US nie poinformuje Cię o odsetkach - nie ma takiego obowiązku. Ale Ty możesz zapytać US o stan Twoich rozliczeń z nimi.
a ja zapytam jaka to była zapomoga, bo napisałeś, że losowa - zapomogi losowe nie są opodatkowane
z czym ona była związana ?
z czym ona była związana ?
gard - jeśli US zarachuje coś na odsetki z dokonanej wpłaty musi wydac postawienie w sprawie zaliczenia wpłaty i doręczyć to postanowienie podatnikowi. Wpłatę, zgodnie z OP zalicza się na odsetki i należność główną, dlatego w przypadku zaliczenia części wpłaty będzie brakowało do pokrycia całości należności głównej i dalej będą biec odsetki. Jeśłi odsetki nie przekroczą 6,60 nie zostaną pobrane.
Mariusz - zaliczenie części zapłaty na poczet odsetek następuje z mocy ustawy i US nie wydaje (więc i nie doręcza) żadnego postanowienia.
Natomiast zwykle wysyłane jest wezwanie do zapłaty dotyczące niespłaconego zobowiązania (czyli tej części wpłaty, która została zaliczona na poczet odsetek za zwłokę).
Natomiast zwykle wysyłane jest wezwanie do zapłaty dotyczące niespłaconego zobowiązania (czyli tej części wpłaty, która została zaliczona na poczet odsetek za zwłokę).