zmarły mąż
-
panterkaKK
zmarły mąż
mąż zmarł w listopadzie 2010roku.Wiem,że mogę się rozliczyć ze zmarłym małżonkiem.W związku z tym mam pytanie-czy ZUS przyśle mi PIT męża,czy mam wystąpić o takowy?I drugie pytanie,otrzymałam z ZUS 2 pity 11-w jednym EMERYTURY I RENTY KRAJOWE,a w drugim PRAWA AUTORSKIE I INNE PRAWA.I nie wiem ,dlaczego 2???I na jakim formularzu to rozliczyć?Bardzo proszę o jakąś podpowiedź!
-
Gość
Re: zmarły mąż
Rozlicza Pani PIT-37 razem ze zmarłym małoznkiem, zaznaczyc odpowiedni kwadrat nr 3,
ZUS miał obowiazek przyslac meza PIT do konca lutego jesli tego nie zrobil byc moze ze wzgl. ze malzonek nie żyje, musi Pani wystapic z wnioskiem o przyslanie.
Pozdrawiam,
Dorota
ZUS miał obowiazek przyslac meza PIT do konca lutego jesli tego nie zrobil byc moze ze wzgl. ze malzonek nie żyje, musi Pani wystapic z wnioskiem o przyslanie.
Pozdrawiam,
Dorota
-
Czech
Prawa autorskie -wpisujesz w PIT 37 - wiersz 4 - to są prawa majątkowe po zmarłym mężu - zazwyczaj niewypłacona emerytura.
Z tego co wiem ZUS sam nie przesyła PIT zmarłej osoby na jej adres domowy, małżonek który chce razem się rozliczyć powinien zrobić tak jak napisał Gość.