korekta

bettispageti

korekta

Post autor: bettispageti »

Ponieważ udzielacie państwo szybkich odpowiedzi na nurtujące nas, podatników ,pytania -proszę o pomoc w następującej sprawie... otóż dokonałam już rozliczenia za 2010 rok i zlozyłam stosowną deklaracje ,ale nie daje mi spokoju odliczenie ,którego dokonałam w ramach ulgi rehabilitacyjnej.
W ramach tej ulgi gdzie czytam ......cyt,, Celami, które uprawniają do ulgi są wydatki na:

* adaptację i wyposażenie mieszkań oraz budynków mieszkalnych stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności;
* przystosowanie pojazdów mechanicznych do potrzeb wynikających z niepełnosprawności;
* zakup i naprawę indywidualnego sprzętu, urządzeń i narzędzi technicznych niezbędnych w rehabilitacji oraz ułatwiających wykonywanie czynności życiowych, stosownie do
* potrzeb wynikających z niepełnosprawności, z wyjątkiem sprzętu gospodarstwa domowego;
* zakup wydawnictw i materiałów (pomocy) szkoleniowych, stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności;
* odpłatność za pobyt na turnusie rehabilitacyjnym;
* odpłatność za pobyt na leczeniu w zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego, za pobyt w zakładzie rehabilitacji leczniczej, zakładach opiekuńczo-leczniczych i pielęgnacyjno-
* opiekuńczych oraz odpłatność za zabiegi rehabilitacyjne;
* opłacenie przewodników osób niewidomych I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy inwalidztwa, w kwocie nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł;
* utrzymanie przez osoby niewidome, o których mowa w pkt 7, psa przewodnika - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty określonej w pkt 7; opiekę pielęgniarską w domu nad osobą niepełnosprawną w okresie przewlekłej choroby uniemożliwiającej poruszanie się oraz usługi opiekuńcze świadczone dla osób
* niepełnosprawnych zaliczonych do I grupy inwalidztwa;
* opłacenie tłumacza języka migowego;
* kolonie i obozy dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej oraz dzieci osób niepełnosprawnych, które nie ukończyły 25 roku życia; ,, koniec -i właśnie o to ostatnie zdanie mi chodzi -Odliczyłam obóz dziecka niepełnosprawnego ( jest orzeczenie o niepełnosprawności) tylko ,że to nie był to obóz rehabilitacyjny -to był zwykły obóz, bo tak to zrozumiałam ( nie pisze ,że obóz rehabilitacyjny czy obóz rehabilitacyjny ) więc po pierwsze proszę napisa czy rzeczywiście żle odliczyłam -bo jeśli tak,to następne posty napiszę z prośbą jak to skorygowac

Czech

Re: korekta

Post autor: Czech »

kto jest niepełnosprawny ?

bettispageti

dziecko

bettispageti

które było na obozie (nie rehabilitacyjnym) który to odliczyłam

Czech

też tak myślę - bo dlaczego zdrowe dziecko mogłoby skorzystać z niepełnosprawności rodzica będą na zwykłej koloni a niepełnosprawne dziecko nie?
Myślę, że dobrze odliczyłeś - korekta nie będzie potrzebna.
Proszę o poprawienie - jeżeli się mylę.

bettispageti

pytałam na forum osób niepełnosprawnych -wyśmiali mnie -ale pędzę jutro do skarbówki -niech mnie oświecą -napiszę co odpowiedzieli -dzięki za pomoc i zainteresowanie

Czech

tak to czytam w"kółko" i już sam nie wiem czy dobrze myślę, więc lepiej zapytać bo - niestety - logika nie zawsze jest zgodna z przepisami
polecam raczej zadzwonić do KIP - w skarbówce nie zawsze się trafi na właściwa osobę

bettispageti

A co to kip ?

bettispageti

a swoją drogą nie dziwię się wcale -bo ja też ten przepis brałam na logikę i tak to zrozumiałam,że dziecko niepełnosprawne i dzieci osób niepełnosprawnych mogą odliczyc kolonie i obozy .....NIC nie pisze ,żeby miały byc one rehabilitacyjne ....

Zablokowany