Witam, Mam dwa pytania
1) W tamtym roku tj. 2010 kupiłam mieszkanie w bloku za 150 tys. zł. U notariusza zapłaciłam ponad 4 tys. zł za akt notarialny itd. Następnie w styczniu 2011 wyszłam za mąż. Rozliczam się właśnie indywidualnie (bo z mężem nie jestem w związku małżeńskim dłużej niż rok) z US na PIT37 i chciałam zapytać czy jest możliwość uwzględnienia jakichkolwiek poniesionych kosztów (np. na wykonanie aktu notarialnego) w moim PICIE-37 ??
2) Dodatkowo w zeszłym roku 2010 przed zakupem mieszkania sprzedałam działkę za 80 tys zł. Urzędowi Skarbowemu muszę zapłacić podatek od sprzedaży tej działki 19%. Koszty uzyskania przychodu to koszt wynajęcia pośrednika nieruchomości dzięki któremu sprzedałam działkę, koszt aktu notarialnego przenoszącego własność na mnie z 2007 roku, czy jeszcze mogę coś odliczyć ?? Na jakim druku składam rozliczenie ze sprzedaży tej działki do US ?? Czy mam to wpisać również w PIT37 czy na jakimś całkiem innym druku ??
Proszę o pomoc
Pozdrawiam GOSIA
Od mieszkania
Re: Od mieszkania
ad1)
Koszty notarialne możesz oczywiście "wykorzystać" ale dopiero w momencie sprzedaży.
Sam zakup mieszkania się nie rozlicza w żaden sposób.
ad2)
Ze sprzedaży działki nabytej (spadek?) w 2007 należy wykazać podatek od dochodu - 19%
Robi się to w PIT 36 - poz. 193 lub 194 albo po 1/2 w obu w zależności czy byłą to własność indywidualna czy współwłasność małżonków.
Koszty notarialne możesz oczywiście "wykorzystać" ale dopiero w momencie sprzedaży.
Sam zakup mieszkania się nie rozlicza w żaden sposób.
ad2)
Ze sprzedaży działki nabytej (spadek?) w 2007 należy wykazać podatek od dochodu - 19%
Robi się to w PIT 36 - poz. 193 lub 194 albo po 1/2 w obu w zależności czy byłą to własność indywidualna czy współwłasność małżonków.