W przypadku przekazywania rozliczeń rocznych do e-deklaracje z miejscowości będących powiatami miejskimi są one przez system Ministerstwa systematycznie odrzucane pomimo prawidłowego wypełnienia i wewnętrznej zgodności rachunkowej. Możliwym powodem może być brak oznaczenia "M." przed nazwą miasta-powiatu. Dokładnie tego nie sprawdziłem, ale po wprowadzeniu identycznych danych na formularz e-deklaracji, został on zaakceptowany natychmiast. Do Twórców programu: warto to sprawdzić w Państwa programie...
Zbigniew A Gintowt
Transmisja do e-deklaracje nieudana
Re: Transmisja do e-deklaracje nieudana
Dziękuję za sugestię. Wszystko jest możliwe ale schemat danych, opublikowany w dzienniku ustaw, nie narzuca w nazwach powiatów określonego słownika. Jeśli e-deklaracje odrzucają jakieś nazwy dzieje się to poza dostępnym schematem :(
Re: Transmisja do e-deklaracje nieudana
Powód musi być inny - mam za sobą wysyłanie wielokrotne (z podpisem kwalifikowanym i bez) e-deklaracji, w których miasto na prawach powiatu nie zawierało "M." Wysyłek z podpisem kwalifikowanym nie zliczę (samych PIT-11 będzie kilkaset), bez podpisu kwalifikowanego mam zaliczoną asystę przy kilkudziesięciu wysyłkach.