ulga rehabilitacyjna

KATI

ulga rehabilitacyjna

Post autor: KATI »

WITAM ,mam pytanie odnośnie tej ulgi mój mąż jest na rencie inwalidzkiej i osiągnął dochód około 14000 tys/2010roku ,ja też mam rentę i mój dochód wynosi okolo 7000 tys/2010,czy i jak mogę skorzystać z ulgi na dojazd na rehabilitację(byl okres że mąż woził mnie w ubieglym roku co dzień na ćwiczenia i rehabilitację-jestem po operacji stóp)ja nie jestem współwłaścicielem samochodu,pytałam w urzędzie skarbowym pani powiedziała że tak bo mój dochód nie przekracza 9120 ,ale gdzie w pit o mam wpisać te 2280 czy po stronie męża czy po mojej stronie ,czy ktoś może mi pomóc

Ed

Re: ulga rehabilitacyjna

Post autor: Ed »

Moim zdaniem a zajmuję się już tym problemem od wielu lat nie musi Pani być współwłaścicielem samochodu jeżeli samochód jest zarejestrowany na męża a nie macie intercyzy tzn istnieje wspólnota majątkowa przez cały rok podatkowy 2010 to Pani z racji wspólnoty majątkowej jest defakto współwłaścicielem pojazdu i może Pani odliczyć 2280 zł w PIT 0 wydatki na cele rehabilitacyjne ze swoich dochodów pod warunkiem że ma Pani umiarkowany stopień niepełnosprawności lub II grupę inwalidzką. Jest wiele interpretacji NSA nt temat więc bez obawy. Trzeba jedynie udokumentować w przyadku kontroli że Pani w takich zabiegach uczestniczyła - wystarczy zaświadczenie z ośrodka rehabilitacji że w 2010 r. korzystała Pani z takich zabiegów.

Ed

Post autor: Ed »

A jeżeli mąż ma II lub I grupę inwalidzką a Pani np III to mąż może odliczyć tę ulgę ze swoich dochodów pod warunkiem że Pani dochód roczny nie przekroczył 9120 zł.

KATI

Post autor: KATI »

Bardzo ,bardzo dziękuję !

Zablokowany