Załączniki PIT/O: import danych i usuwanie dokumentów

Darek

Załączniki PIT/O: import danych i usuwanie dokumentów

Post autor: Darek »

Witam!

Zaimportowałem dane z PITów 2008, ale niestety nie pobierane są dane dot. darowizn. Aby uniknąć męczącego wpisywania danych obdarowanych organizacji, musiałem zainstalować program z 2008 i skorzystać z opcji kopiowania danych. Na szczęście zadziałało, ale po co ta zabawa w instalację zbędnej aplikacji?

Druga rzecz: przy okazji importu danych z 2008 utworzony został identyczny zestaw dokumentów zawierający 3 formularze PIT/O. Tymczasem w bieżącym roku potrzebuję tylko 1 taki formularz. Niestety, nie ma siły na usunięcie dwóch pozostałych - albo nie odkryłem go w opcjach.

Tak czy siak, jest to wciąż najlepszy program do rozliczeń, z którego korzystam od wielu lat, chyba już ponad dekady. Dziękuję jego Twórcy - i zawsze wspieram OPP.

Pozdrawiam

Bartek

Re: Załączniki PIT/O: import danych i usuwanie dokumentów

Post autor: Bartek »

Darek napisał(a) :
> Witam!
>
> Zaimportowałem dane z PITów 2008, ale niestety nie pobierane są dane dot.
> darowizn. Aby uniknąć męczącego wpisywania danych obdarowanych organizacji,
> musiałem zainstalować program z 2008 i skorzystać z opcji kopiowania
> danych. Na szczęście zadziałało, ale po co ta zabawa w instalację zbędnej
> aplikacji?

A skąd pewność,że użytkownik w następnym roku przekazał darowizny i to na te same organizacje ? Gdyby przenosił to zaraz by pewnie było "larum",że "przenosi mimo,że nie przekazywałem darowizny" :) Zastosowane jest "bezpieczniejsze rozwiązanie" :)

>
> Druga rzecz: przy okazji importu danych z 2008 utworzony został identyczny
> zestaw dokumentów zawierający 3 formularze PIT/O. Tymczasem w bieżącym roku
> potrzebuję tylko 1 taki formularz. Niestety, nie ma siły na usunięcie dwóch
> pozostałych - albo nie odkryłem go w opcjach.

Menu Plik/Dołącz/odłącz zeznanie i załączniki, / klikasz "Odliczenia - PIT/D, PIT-2K, PIT/O" i tutaj określasz ile chcesz PIT-O i wciskasz u góry Akceptuj :)

Darek

Re: Załączniki PIT/O: import danych i usuwanie dokumentów

Post autor: Darek »

>Zastosowane jest "bezpieczniejsze rozwiązanie" :)

Bezpieczniejsze nie zawsze jest wygodniejsze :). Szkoda, że po prostu nie ma opcji wyboru kopiowanych danych z PIT/O, tak jak jest w głównym PIT.

>Menu Plik/Dołącz/odłącz zeznanie i załączniki, / klikasz "Odliczenia - PIT/D, PIT-2K, PIT/O" i tutaj określasz ile chcesz PIT-O i wciskasz u góry Akceptuj :)

Testowałem tę funkcję, ale po komunikacie o konieczności zapisania danych uznałem bezmyślnie, że pewno chce kombinować coś na całym zestawie. Wiem, brzmi głupio :). Oczywiście po zapisaniu danych funkcja zadziałała bezbłędnie. Dzięki za moralne wsparcie!

Pozdrawiam

Zablokowany