Podczas wypełniania formularza PIT/O poz. 35 (odliczenia na dzieci) zauważyłem, że program ogranicza kwotę odliczenia do wysokości podatku z formularza PIT-37.
Czy takie ograniczenie nie powinno znajdować się bezpośrednio w docelowym formularzu, zaś w PIT/O wykazane były by pełne kwoty?
Ewentualnie może ograniczenie to powinno dotyczyć tylko poz.42 i 43 zgodnie z opisem na formularzu PIT/O sekcja C, przy wykazaniu pełnych kwot w pozycjach 30÷41?
PIT/O - sekcja C.
Re: PIT/O - sekcja C.
[quote="Arkady_1"]Ewentualnie może ograniczenie to powinno dotyczyć tylko poz.42 i 43 zgodnie z opisem na formularzu PIT/O sekcja C, przy wykazaniu pełnych kwot w pozycjach 30÷41?[/quote]
No tak, ale w poz. 42 i 43, zgodnie z opisem do tych pozycji ma być kwota będąca sumą wierszy od 1 do 5.
Uważam, że program prawidłowo wykonuje ograniczenia wysokości odliczanych kwot na PIT-O a przynajmniej zgodnie z opisem.
No tak, ale w poz. 42 i 43, zgodnie z opisem do tych pozycji ma być kwota będąca sumą wierszy od 1 do 5.
Uważam, że program prawidłowo wykonuje ograniczenia wysokości odliczanych kwot na PIT-O a przynajmniej zgodnie z opisem.
Mirek napisał(a) :
>
> No tak, ale w poz. 42 i 43, zgodnie z opisem do tych pozycji ma być kwota
> będąca sumą wierszy od 1 do 5.
>
Sumą, owszem, ale nie większą niż kwota z PITa podstawowego...
Myślę, że takie (z ograniczeniem kwot w wierszach 1÷5) rozwiązanie nie było intencją autora formularza (mam na myśli autora z ministerstwa), gdyż ręczne wypełnienie tego dokumentu było by bardzo mocno uciążliwe.
Będzie tak jak szanowny autor programu postanowi, ale nasunęła mi się taka wątpliwość, więc o tym wspomniałem.
>
> No tak, ale w poz. 42 i 43, zgodnie z opisem do tych pozycji ma być kwota
> będąca sumą wierszy od 1 do 5.
>
Sumą, owszem, ale nie większą niż kwota z PITa podstawowego...
Myślę, że takie (z ograniczeniem kwot w wierszach 1÷5) rozwiązanie nie było intencją autora formularza (mam na myśli autora z ministerstwa), gdyż ręczne wypełnienie tego dokumentu było by bardzo mocno uciążliwe.
Będzie tak jak szanowny autor programu postanowi, ale nasunęła mi się taka wątpliwość, więc o tym wspomniałem.
W poprzednich latach była na tn temat dyskusja. Ja obstawałem za tym aby nie ograniczać kwot na PIT/O ale jednak przekonano mnie ...
Tak czy inaczej, dla obliczenia podatku to gdzie kwota zostanie obcięta nie ma znaczenia, a użytkownikowi programu każde rozwiązanie ani nie ułatwi ani nie utrudni zadania bo sam program przecież przenosi kwoty.
Tak czy inaczej, dla obliczenia podatku to gdzie kwota zostanie obcięta nie ma znaczenia, a użytkownikowi programu każde rozwiązanie ani nie ułatwi ani nie utrudni zadania bo sam program przecież przenosi kwoty.
Tak mi się wydawało, że dotychczas (używam programu od lat) kwoty w PIT/O i PIT/D nie ograniczały się automatycznie do wartości podanych w podstawowym formularzu. Myślę, że będzie sporo głosów mówiących na przykład: "coś jest źle! wpisałem/łam troje dzieci, a ulga mi wyszła 250zł za cały rok!".
Faktycznie jednak na poprawność wyliczenia podatku nie ma to wpływu, aczkolwiek musiało Autorowi skomplikować procedurę obliczenia tych pozycji.
Dziękuję za kolejną odsłonę najlepszego programu do rozliczania PITów.
Faktycznie jednak na poprawność wyliczenia podatku nie ma to wpływu, aczkolwiek musiało Autorowi skomplikować procedurę obliczenia tych pozycji.
Dziękuję za kolejną odsłonę najlepszego programu do rozliczania PITów.
Arkady_1 napisał(a) :
> Tak mi się wydawało, że dotychczas (używam programu od lat) kwoty w PIT/O i
> PIT/D nie ograniczały się automatycznie do wartości podanych w podstawowym
> formularzu. Myślę, że będzie sporo głosów mówiących na przykład: "coś
> jest źle! wpisałem/łam troje dzieci, a ulga mi wyszła 250zł za cały
> rok!".
Można przecież zablokować obliczanie danego pola tzn wpisać ręcznie jakąś kwotę kliknąć prawym klawisze mi wybrać"Zablokuj obliczanie pola" tylko trzeba pamiętać,że wtedy jak potem wyżej dopiszemy następną ulgę to nam tej kwoty nie doda...
> Tak mi się wydawało, że dotychczas (używam programu od lat) kwoty w PIT/O i
> PIT/D nie ograniczały się automatycznie do wartości podanych w podstawowym
> formularzu. Myślę, że będzie sporo głosów mówiących na przykład: "coś
> jest źle! wpisałem/łam troje dzieci, a ulga mi wyszła 250zł za cały
> rok!".
Można przecież zablokować obliczanie danego pola tzn wpisać ręcznie jakąś kwotę kliknąć prawym klawisze mi wybrać"Zablokuj obliczanie pola" tylko trzeba pamiętać,że wtedy jak potem wyżej dopiszemy następną ulgę to nam tej kwoty nie doda...
...ano można też... wypełnić PITa ręcznie z kalkulatorem w ręku...
Myślę, że temat można uznać za wyczerpany i zamknąć dyskusję.
Dziękuję.
Myślę, że temat można uznać za wyczerpany i zamknąć dyskusję.
Dziękuję.