Tym razem ja mam problem i chciałbym upewnic sie w moim rozumowaniu ;)
Pobieram rentę rodzinną i jednoczesnie pracuję.
W 2008 roku przekroczyłem kwotę 70% przeciętnego wynagrodzenia wynagrodzenia o 351,10zł. W rozliczeniu które przyszło w 2009 ZUS wezwał mnie do zwrotu tej "nadwyżki" i to uczyniłem w marcu 2009.
Niestety kompletnie o tym zapomniałem i przy rozliczeniu pita za 2009 nie ująłem tej kwoty w poz. 19 pit O.
Zgodnie z ustawą mam prawo odliczyć nienależnie pobrane świadczenia w ciągu 5 lat od zwrotu więc chyba nie to nie będzie problem jak rozlicze to teraz w picie za 2010r?
Proszę tylko o potwierdzenie lub zaprzeczenie gdyż do ugrania jest 63zł ;-)
Zwrot nienależnie pobranego świadczenia
-
Czech
Re: Zwrot nienależnie pobranego świadczenia
zastanawiam się czy jednak nie "korekta" 2009 ? pieniądze oddałeś w 2009 a zwrot nienależnie pobranego świadczenia wywiera wpływ na podstawę opodatkowania za ten rok, w którym został dokonany
Hmm tylko jak umotywować korektę ;) - "Bo zapomniałem..."
"Odliczeniu podlegają zarówno zwroty dokonane w roku podatkowym, jak i w latach 2006 - 2009 (w części, w jakiej nie znalazły pokrycia w dochodzie za te lata). Zgodnie bowiem z art. 26 ust. 7h ustawy – w brzmieniu obowiązującym od 1 stycznia 2004 r. – kwota dokonanych w roku podatkowym zwrotów nienależnie pobranych świadczeń, przekraczająca kwotę dochodu, może być odliczona od dochodu uzyskanego w najbliższych kolejno po sobie następujących 5 latach podatkowych."
Teraz już sam nie wiem co z tym robić. Pomoże ktoś?
"Odliczeniu podlegają zarówno zwroty dokonane w roku podatkowym, jak i w latach 2006 - 2009 (w części, w jakiej nie znalazły pokrycia w dochodzie za te lata). Zgodnie bowiem z art. 26 ust. 7h ustawy – w brzmieniu obowiązującym od 1 stycznia 2004 r. – kwota dokonanych w roku podatkowym zwrotów nienależnie pobranych świadczeń, przekraczająca kwotę dochodu, może być odliczona od dochodu uzyskanego w najbliższych kolejno po sobie następujących 5 latach podatkowych."
Teraz już sam nie wiem co z tym robić. Pomoże ktoś?
również uważam, że należy dokonać korekty zeznania za 2009.
Wyjasnienie napisałabym krótkie, typu: Składana korekta dotyczy pominiętej kwoty odliczenia, z tytułu zwrotu nienaleznie pobranych świadczeń ZUS.
Podejrzewam, że wiąże się to z wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty.
Ale dopytaj w US
Wyjasnienie napisałabym krótkie, typu: Składana korekta dotyczy pominiętej kwoty odliczenia, z tytułu zwrotu nienaleznie pobranych świadczeń ZUS.
Podejrzewam, że wiąże się to z wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty.
Ale dopytaj w US
-
Czech
cytuję za Wirusem :"Zgodnie bowiem z art. 26 ust. 7h ustawy – w brzmieniu obowiązującym od 1 stycznia 2004 r. – kwota dokonanych w roku podatkowym zwrotów nienależnie pobranych świadczeń, przekraczająca kwotę dochodu, może być odliczona od dochodu uzyskanego w najbliższych kolejno po sobie następujących 5 latach podatkowych."
to chodzi o to , że w pięciu latach możesz robić odliczenie jeżeli braknie "pokrycia" na zwrot
to chodzi o to , że w pięciu latach możesz robić odliczenie jeżeli braknie "pokrycia" na zwrot
tak, to działa podobnie, jak rozliczenie straty (z art.9)
Wielkie dzięki za odpowedzi. W picie za 2009 rok już miałem 140zł nadpłaty a po korekcie będzie 203zł więc US by musiał wyrównać zwrot. Skonatktuje się z urzędem czy konieczny jest ten wniosek o stwierdzenie nadpłaty gdyż nadpłata i tak już była stwierdzona. ;-)
Jak dobrze pamiętam to program Pity 2009 nie umożliwiał jeszcze wysyłki korekty przez internet? Będę musiał się kopnąć do US?
Jak dobrze pamiętam to program Pity 2009 nie umożliwiał jeszcze wysyłki korekty przez internet? Będę musiał się kopnąć do US?