Ulga dla niepełnosprawnych (o samochodzie)

wopa

Ulga dla niepełnosprawnych (o samochodzie)

Post autor: wopa »

używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne – w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł,
czyli:
było w roku podatkowym jedno auto (nigdzie nie pisze że przez cały rok)
to:
kwotę odlicza się nie na auto, ale na niepełnosprawnego
przykładowo: jesteś niepełnosprawny i masz niepełnosprawne dziecko - możesz odliczyć podwójnie auto na picie u siebie lub pojedynczo u siebie i u dziecka

Mirek

Re: Ulga dla niepełnosprawnych (o samochodzie)

Post autor: Mirek »

Podatnik spełniający warunki do dokonania tego odliczenia może odliczyć od swojego dochodu kwotę nie większą niż 2280,00. Ilość osób niepełnosprawnych będących na utrzymaniu tego podatnika nie wpływa na zwiększenie limitu.
W podanym przykładzie, niepełnosprawny mający na utrzymaniu niepełnosprawne dziecko może odliczyć od swojego dochodu jedynie przysługujący limit 2280,00.
Jeżeli dziecko uzyskuje dochody to może dokonać odliczenia również od swojego dochodu ale pod warunkiem, że jest współwłaścicielem samochodu.

Oczywiście aby dokonać takiego odliczenia nie wystarczy posiadać samochód, należy jeszcze wykazać, że był wykorzystywany do koniecznych przewozów na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne.

jola220956

Post autor: jola220956 »

o ile odlicze 2280 na wydatki zwiazane z uzywaniem samochodu w ciagu roku na dojazdy na rehabilitacje i mam np 10 zaswiaddczen ze przez 10 lub 15 dni jezdzilam na rehabilitacje to wystarczy/ mowiono mi ze placac za dziecka kolonie /faktura/bo ja mam orzerzeczenie o stopniu niepelnosprawnosci to dla US juz wystarczy? ,jak mam udokumenytowac US te 2280 zl?

Mirek

Post autor: Mirek »

Na ogół zaświadczenie o udziale w zajęciach rehabilitacyjnych wystarczy aby odliczenie od dochodu kwoty (2280zł.) na dojazd własnym samochodem była uznane przez US (w razie kontroli) za uzasadnione. Ilość zaświadczeń jest raczej bez znaczenia.

Zdarzały się jednak przypadki, że US żądał dodatkowego potwierdzenia od lekarza specjalisty zasadności korzystania przez osobę niepełnosprawną z określonej rehabilitacji.

Mając fakturę za kolonie dziecka lub inny dowód zapłaty, możesz odliczyć poniesiony wydatek od dochodu w ramach ulgi rehabilitacyjnej. Odliczyć możesz kwotę, jaką sama zapłaciłaś. Jeżeli dostałaś np. jakąś refundację lub zwrot to kwota, jaką Tobie zwrócono nie może być odliczona.

Zablokowany