Problem z podatkiem
Problem z podatkiem
Mam taki problem: w 2009 roku podałam zus do sądu ponieważ odebrali mi rentę. w tym okresie byłam na zasiłku dla bezrobotnych. wygrałam sprawe w sadzie i był to marzec 2010 roku. zdazylam sie jednak rozliczyc juz z fiskusem za rok 2009 gdzie ujelam dochody z zasilkku. jednak w 2010 zasilek musialam zwrocic do urzedu pracy poniewaz renta zostala mi przyznana i dostalam zwrot za caly okres spraw sądowych. problem w tym ze w pit za 2009 rok ujete byly przychody ktore zwrocilam do urzedu pracy i podatek. w urzedzie pracy powiedzieli mi ze nie dostane korekty pit11, i mam tak to zostawic. czy w tym roku muszę jakos skorygowac tamten podatek? jesil tak to jak i na jakiej podstawie?
Re: Problem z podatkiem
zasada jest tak, że rozliczeniu rocznemu podlegają dochody UZYSKANE w roku podatkowym.
Ty w 2009 uzyskałaś takie dochody, które rozliczyłaś w zeznaniu rocznym.
Zatem wszystko jest ok.
W 2010 rozliczysz zwrot do urzędu pracy oraz dochody (zaległe) z ZUS.
Ty w 2009 uzyskałaś takie dochody, które rozliczyłaś w zeznaniu rocznym.
Zatem wszystko jest ok.
W 2010 rozliczysz zwrot do urzędu pracy oraz dochody (zaległe) z ZUS.
marbar napisał(a) :
> zasada jest tak, że rozliczeniu rocznemu podlegają dochody UZYSKANE w roku
> podatkowym.
> Ty w 2009 uzyskałaś takie dochody, które rozliczyłaś w zeznaniu rocznym.
> Zatem wszystko jest ok.
> W 2010 rozliczysz zwrot do urzędu pracy oraz dochody (zaległe) z ZUS.
czy dobrze rozumiem, że dochody uzyskane w 2010 roku mam poprostu pomniejszyć o te zwrócone do urzędu pracy? czyli o cały pit 11 z urzedu pracy z ar ok 2009? czy mogę tak mieszać lata?
> zasada jest tak, że rozliczeniu rocznemu podlegają dochody UZYSKANE w roku
> podatkowym.
> Ty w 2009 uzyskałaś takie dochody, które rozliczyłaś w zeznaniu rocznym.
> Zatem wszystko jest ok.
> W 2010 rozliczysz zwrot do urzędu pracy oraz dochody (zaległe) z ZUS.
czy dobrze rozumiem, że dochody uzyskane w 2010 roku mam poprostu pomniejszyć o te zwrócone do urzędu pracy? czyli o cały pit 11 z urzedu pracy z ar ok 2009? czy mogę tak mieszać lata?
To nie jest mieszanie Agusiu
Zwrotu dokonałas w 2010, tak?
Zatem kwotę zróconą wpiszesz w załączniku PIT O, w wierszu "Zwrot nienależnie pobranych świadczeń, które uprzednio zwiększały dochód podlegający opodatkowaniu (w kwotach uwzględniających podatek), jeżeli nie zostały one potrącone przez płatnika"
Kwoty z ZUS (dochód) wpiszesz w pełnej wysokości, program pomniejszy Ci je o kwoty zwrócone do PUP
Zwrotu dokonałas w 2010, tak?
Zatem kwotę zróconą wpiszesz w załączniku PIT O, w wierszu "Zwrot nienależnie pobranych świadczeń, które uprzednio zwiększały dochód podlegający opodatkowaniu (w kwotach uwzględniających podatek), jeżeli nie zostały one potrącone przez płatnika"
Kwoty z ZUS (dochód) wpiszesz w pełnej wysokości, program pomniejszy Ci je o kwoty zwrócone do PUP
marbar napisał(a) :
> To nie jest mieszanie Agusiu
> Zwrotu dokonałas w 2010, tak?
>
> Zatem kwotę zróconą wpiszesz w załączniku PIT O, w wierszu "Zwrot
> nienależnie pobranych świadczeń, które uprzednio zwiększały dochód
> podlegający opodatkowaniu (w kwotach uwzględniających podatek), jeżeli nie
> zostały one potrącone przez płatnika"
>
> Kwoty z ZUS (dochód) wpiszesz w pełnej wysokości, program pomniejszy Ci je
> o kwoty zwrócone do PUP
teraz rozumiem! ;-) wielkie dzięki ale mam jeszcze pytanko, żeby błędów nie zrobić, bo tam jest do wpisania jedna kwota więc rozumiem ze mam tam wpisać kwotę podatku? a pozostałe przychód, składki itp już nie?
> To nie jest mieszanie Agusiu
> Zwrotu dokonałas w 2010, tak?
>
> Zatem kwotę zróconą wpiszesz w załączniku PIT O, w wierszu "Zwrot
> nienależnie pobranych świadczeń, które uprzednio zwiększały dochód
> podlegający opodatkowaniu (w kwotach uwzględniających podatek), jeżeli nie
> zostały one potrącone przez płatnika"
>
> Kwoty z ZUS (dochód) wpiszesz w pełnej wysokości, program pomniejszy Ci je
> o kwoty zwrócone do PUP
teraz rozumiem! ;-) wielkie dzięki ale mam jeszcze pytanko, żeby błędów nie zrobić, bo tam jest do wpisania jedna kwota więc rozumiem ze mam tam wpisać kwotę podatku? a pozostałe przychód, składki itp już nie?
wykazujesz kwotę, którą zwróciłaś.
marbar napisał(a) :
> wykazujesz kwotę, którą zwróciłaś.
aaa teraz rozumiem. ostatnie pytanko jeszcze ma jeśli mogę, co z podatkiem ktory i tak dostalam z powrotem od us w uldze prorodzinnej?
> wykazujesz kwotę, którą zwróciłaś.
aaa teraz rozumiem. ostatnie pytanko jeszcze ma jeśli mogę, co z podatkiem ktory i tak dostalam z powrotem od us w uldze prorodzinnej?
nic
W 2009 zapłacilaś podoatek dochodowy, miałaś ulgę, skorzystałaś z niej, dostałaś zwrot podatku - wszystko jest ok
W 2009 zapłacilaś podoatek dochodowy, miałaś ulgę, skorzystałaś z niej, dostałaś zwrot podatku - wszystko jest ok
marbar napisał(a) :
> nic
> W 2009 zapłacilaś podoatek dochodowy, miałaś ulgę, skorzystałaś z niej,
> dostałaś zwrot podatku - wszystko jest ok
no tak ale jak w tym roku pomniejszą mi się przychody o te zwrocone świadczenia, wiec i podatek bedzie mniejszy to czy nie bedzie to tak jakbym podwojnie go dostala?
> nic
> W 2009 zapłacilaś podoatek dochodowy, miałaś ulgę, skorzystałaś z niej,
> dostałaś zwrot podatku - wszystko jest ok
no tak ale jak w tym roku pomniejszą mi się przychody o te zwrocone świadczenia, wiec i podatek bedzie mniejszy to czy nie bedzie to tak jakbym podwojnie go dostala?
podatek będzie mniejszy i moze nie wystarczyć na ulge tegoroczną.
:))))
:))))