PIT 37 - rozliczenie wspólne z małżonkiem
PIT 37 - rozliczenie wspólne z małżonkiem
Witam, od godziny usiłuję wysłać PIT 37 rozliczny wspólnie z małżonkiem, próba testowa wychodzi pomyślnie ale przy wysyłaniu zeznania do urzędu skarbowego wyskakuje błąd.
W instrukcji o ile dobrze zrozumiałam należy podać kwotę dochodu małżonka z poz. 89 za rok ubiegły, co też uczyniłam. niestety e-deklaracja nie została przyjęta, za każdym razem wyskakuje błąd 414 :-(, pewnie będę musiała przejść się do urzędu, chyba, ze ktoś mi wyjaśni na czym polega mój błąd.
W instrukcji o ile dobrze zrozumiałam należy podać kwotę dochodu małżonka z poz. 89 za rok ubiegły, co też uczyniłam. niestety e-deklaracja nie została przyjęta, za każdym razem wyskakuje błąd 414 :-(, pewnie będę musiała przejść się do urzędu, chyba, ze ktoś mi wyjaśni na czym polega mój błąd.
Re: PIT 37 - rozliczenie wspólne z małżonkiem
1) Nie dochodu tylko przychodu,
2) Jeżeli mąż rok temu występował jako małżonek,a teraz jako podatnik to kwota z pozycji 89 PIT za 2009 powinna przejść. Natomiast jeżeli występował rok temu i teraz występuje również jako podatnik to kwota z pozycji 62 PIT za 2009.
Trzeba wpisać kwotę przychodu za 2009 osoby która w tym roku występuje na zeznaniu jako podatnik
2) Jeżeli mąż rok temu występował jako małżonek,a teraz jako podatnik to kwota z pozycji 89 PIT za 2009 powinna przejść. Natomiast jeżeli występował rok temu i teraz występuje również jako podatnik to kwota z pozycji 62 PIT za 2009.
Trzeba wpisać kwotę przychodu za 2009 osoby która w tym roku występuje na zeznaniu jako podatnik
Witam, Bartek dzięki, że się odezwałeś w zeszłorocznym zeznaniu mąż występował jako małżonek (masło maślane) w poz. 2B, próbowałam wysłać e-deklarację na 2 sposoby:
1 - wpisując poz. 62 (mój Przychód) ale wysyłanie nie powiodło się
2 - wpisując poz. 89 (jego Przychód) ale i tym razem e-deklaracja została odrzucona :-(
zupełnie tego nie rozumie
Przy czym zaznaczam, że przy wykonaniu testu wpisując kwotę z poz. 89 test był poprawny...
1 - wpisując poz. 62 (mój Przychód) ale wysyłanie nie powiodło się
2 - wpisując poz. 89 (jego Przychód) ale i tym razem e-deklaracja została odrzucona :-(
zupełnie tego nie rozumie
Przy czym zaznaczam, że przy wykonaniu testu wpisując kwotę z poz. 89 test był poprawny...
jasne przejęzyczyłam się oczywiście że kwotę przychodu za rok 2009
Bramka testowa z tego co wiem nie weryfikuje kwoty przychodu,a jedynie to czy zeznanie jest poprawne (od strony technicznej,a nie formalnej)
Może mąż rok temu składał też inne zeznanie ? PIT-38 ? PIT-28 ?
Sprawa o tyle dziwna,że skoro rok temu wysyłane było via net no to błąd ludzki wykluczyć raczej można.
Może mąż rok temu składał też inne zeznanie ? PIT-38 ? PIT-28 ?
Sprawa o tyle dziwna,że skoro rok temu wysyłane było via net no to błąd ludzki wykluczyć raczej można.
w ubiegłym roku rozliczałam się wspólnie z mężem ale nie można było zeznania wysyłać przez internet (zanosiłam PIT 37 za 2009 do urzędu osobiści). Dopiero w tym roku jest taka możliwość.
W PIT-37 za 2009 ja wstępowałam jako podatnik w poz. B1 a mąż w poz. B2 i tak samo jest obecnie w zeznaniu za 2010 rok.
W PIT-37 za 2009 ja wstępowałam jako podatnik w poz. B1 a mąż w poz. B2 i tak samo jest obecnie w zeznaniu za 2010 rok.
wychodzi na to, że coś z programem e-deklaracja jest nie tak.
Skoro składaliście PITy wydrukowane to może "panienka z okienka" w US zrobiła czeski błąd przepisując zeznanie papierowe do komputera....rok temu już był tutaj takie przypadki.
Na to wychodzi, jutro "potuptam" do US i złoże zeznanie tradycyjnie, a tak się cieszyłam, że nie będę musiała się fatygować, szkoda.
magnolia napisał(a) :
> Na to wychodzi, jutro "potuptam" do US i złoże zeznanie
> tradycyjnie, a tak się cieszyłam, że nie będę musiała się fatygować,
> szkoda.
Przy okazji spytaj czy mogą sprawdzić co rok temu przepisali z tego papierowego,że nie przechodzi wysyłka.
> Na to wychodzi, jutro "potuptam" do US i złoże zeznanie
> tradycyjnie, a tak się cieszyłam, że nie będę musiała się fatygować,
> szkoda.
Przy okazji spytaj czy mogą sprawdzić co rok temu przepisali z tego papierowego,że nie przechodzi wysyłka.