Witam,
Pracuję sam, zbyt wiele nie zarabiam, mam na utrzymaniu żonę i synka.
Czy powinienem się rozliczać razem z żoną? Żona nie pracuje od dwóch lat, nie ma żadnego źrodła dochodu.
Internet jest na żonę, założony we wrześniu.
mamy inne adresy stałego zameldowania.
A żona jest czasowo zameldowana u mnie, ponieważ od marca mamy mieć inne mieszkanie, gdzie zameldujemy się wspólnie.
Proszę o podpowiedź, ponieważ pierwszy raz będę się tak rozliczał i naprawdę nie ma mi kto pomóc chciałem to również zrobić przez internet, z góry serdecznie dziękuję.
Zona bez dochodu, dziecko, internet; jak rozliczyc?
Re: Zona bez dochodu, dziecko, internet; jak rozliczyc?
Tak, powinieneś się rozliczyć razem z żoną, i masz prawo do ulgi na dziecko.
Ale ile będziesz mógł odliczyć trudno ocenić, bo nie podałeś żadnych konkretów.
Ale ile będziesz mógł odliczyć trudno ocenić, bo nie podałeś żadnych konkretów.
Odnośnie tych konkretów, to co mam podać?
Za Internet płacę 40zł
Dziecko urodziło się w lutym 2010 więc mogę odliczyć tylko 11 miesięcy.
Za Internet płacę 40zł
Dziecko urodziło się w lutym 2010 więc mogę odliczyć tylko 11 miesięcy.
Przede wszystkim nie odliczysz internetu jeżeli faktura jest na nazwisko żony- brak dochodu.
Możesz odliczyć na dziecko:
- 11x92,67 = 1019,37
jeżeli podatek na Twoim PIT 11 który otrzymałeś z zakładu pracy jest równy lub mniejszy od 1019 - to wystarczy PIT 37+O jako pojedyncze rozliczenie -bez żony -nic nie daje wspólne rozliczenie.
Jeżeli ten podatek jest większy - to wtedy PIT37+O razem z żoną - można dodatkowo skorzystać z kwoty wolnej od podatku 556 - czyli max 1575 razem do zwrotu.
Możesz odliczyć na dziecko:
- 11x92,67 = 1019,37
jeżeli podatek na Twoim PIT 11 który otrzymałeś z zakładu pracy jest równy lub mniejszy od 1019 - to wystarczy PIT 37+O jako pojedyncze rozliczenie -bez żony -nic nie daje wspólne rozliczenie.
Jeżeli ten podatek jest większy - to wtedy PIT37+O razem z żoną - można dodatkowo skorzystać z kwoty wolnej od podatku 556 - czyli max 1575 razem do zwrotu.