Mam dopłacic 1 zł
Mam dopłacic 1 zł
W rozliczeniu pit wyszło mi, że mam dopłacić 1 zł podatku. Nie mam żadnych ulg, czy muszę składać PIT i czy to 1 zł muszę wpłacić na konto US
Re: Mam dopłacic 1 zł
Tak, musisz złożyć i wpłacić :) Albo w kasie US albo przelewem najlepiej z konta gdzie są darmowe przelewy do US :)
Za 1 zł urząd skarbowy nie powinien ścigać bo koszt wysłania upomnienia jest większy.
Chyba że ktoś jest w urzedzie bardzo ambitny i nadgorliwy i zacznie ścigać ale to się mija z celem i bardzo wątpliwe żeby kierownictwo zgodziło sie na taką praktykę.
Co nie zmienia faktu, że aby spać spokojnie powinno się zapłacić.
Sugerowałbym również zerknięcie w pity z zeszłych lat. Jeżeli np rok temu miałeś bardzo nisą nadpłatę której US nie wypłacił (wypłaca chyba pow. 5zł) to ta nadpłata może pokryć obecną niedopłatę. Wizyta w urzędzie powinna rozświetlić problem :)
Chyba że ktoś jest w urzedzie bardzo ambitny i nadgorliwy i zacznie ścigać ale to się mija z celem i bardzo wątpliwe żeby kierownictwo zgodziło sie na taką praktykę.
Co nie zmienia faktu, że aby spać spokojnie powinno się zapłacić.
Sugerowałbym również zerknięcie w pity z zeszłych lat. Jeżeli np rok temu miałeś bardzo nisą nadpłatę której US nie wypłacił (wypłaca chyba pow. 5zł) to ta nadpłata może pokryć obecną niedopłatę. Wizyta w urzędzie powinna rozświetlić problem :)
Radzę zapłacić 1 zł, gdyż w przeciwnym przypadku US do tej złotówki doliczy koszty upomnienia.
-
Nie bój się U.S. prędzej czy później i tak upomni o tą złotówkę. Coś na ten temat wiem.
"..... której US nie wypłacił (wypłaca chyba pow. 5zł)" - moim zdaniem US każdą kwotę nadpłaty musi zwrócić, tylko że w przypadku tak małej kwoty jak 5 zł można odebrać to w kasie urzędu.
koleżanka napisał(a) :
> "..... której US nie wypłacił (wypłaca chyba pow. 5zł)" - moim
> zdaniem US każdą kwotę nadpłaty musi zwrócić, tylko że w przypadku tak
> małej kwoty jak 5 zł można odebrać to w kasie urzędu.
Ordynacja podatkowa zawiera w art 76 inne rozwiązanie:
"§ 2. Nadpłaty, których wysokość nie przekracza wysokości kosztów upomnienia w postępowaniu egzekucyjnym, podlegają z urzędu zaliczeniu na poczet zaległości podatkowych wraz z odsetkami za zwłokę, odsetek za zwłokę określonych w decyzji, o której mowa w art. 53a, oraz bieżących zobowiązań podatkowych, a w razie ich braku - na poczet przyszłych zobowiązań podatkowych, chyba że podatnik wystąpi o ich zwrot."
Jeśli nie nastąpiło wyraźne żądanie zwrotu nadpłaty, to została z urzędu zaliczona na poczet przyszłych zobowiązań.
> "..... której US nie wypłacił (wypłaca chyba pow. 5zł)" - moim
> zdaniem US każdą kwotę nadpłaty musi zwrócić, tylko że w przypadku tak
> małej kwoty jak 5 zł można odebrać to w kasie urzędu.
Ordynacja podatkowa zawiera w art 76 inne rozwiązanie:
"§ 2. Nadpłaty, których wysokość nie przekracza wysokości kosztów upomnienia w postępowaniu egzekucyjnym, podlegają z urzędu zaliczeniu na poczet zaległości podatkowych wraz z odsetkami za zwłokę, odsetek za zwłokę określonych w decyzji, o której mowa w art. 53a, oraz bieżących zobowiązań podatkowych, a w razie ich braku - na poczet przyszłych zobowiązań podatkowych, chyba że podatnik wystąpi o ich zwrot."
Jeśli nie nastąpiło wyraźne żądanie zwrotu nadpłaty, to została z urzędu zaliczona na poczet przyszłych zobowiązań.
a "wystąpieniem o zwrot" jest np. podejście do kasy us-u
:))
:))